Beveiliging nieuws

Onze partners

Oribi ID Solutions

Explicate

NetworxConnect

2N

HD Security

Brivo

Masset Solutions

PG Security Systems

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Bydemes

Dahua

CSL

MPL

ASIS

Seris

JMB Groep

Ajax Systems

OSEC

GFT

Hanwha Vision Europe

ADI

VideoGuard

Seagate

Multiwacht

Crown Security Services

Top Security

Unii

i-Pro

Gold-IP

Hikvision

Avigilon Alta

Akuvox

Lobeco

CDVI

ARAS

Service Centrale Nederland

Centurion

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Nenova

Regio Control Veldt

NIBHV

Connect Security

Paxton

Uniview

SmartCell

Securitas

Add Secure

VEB

VVNL

Advancis

Eizo

Genetec

Kiwa

20face

Nimo Drone Security

IDIS

ASSA ABLOY

Optex

G4S

Milestone

Koninklijke Oosterberg

Bosch Security Systems

EAL

RoSecure

SOBA

Dero Security Products

Sequrix

Paraat

Nimo Dog Security

VBN

SMC Alarmcentrale

SmartSD

HID

DZ Technologies

Secusoft

VAIBS

Alarm Meldnet

Trigion

De Beveiligingsjurist

Ernstig beveiligingslek in website RIVM

6 juni 2020
Redactie
16:29

Door slechts enkele cijfers in de URL-balk te veranderen, kon een beveiligingsonderzoeker de gezondheidsgegevens van willekeurige mensen inzien. Het ernstige lek zat in de website Infectieradar van het RIVM. Hierop kunnen mensen doorgeven of ze de afgelopen tijd coronaklachten hebben gehad.

Nadat de onderzoeker zijn bevindingen bij het RIVM had gemeld, is de website met antwoorden op persoonlijke en medische vragen direct offline gehaald. De website blijft offline tot het beveiligingslek is gedicht. Volgens de onderzoeker, Tom Wolters, was het wel heel erg eenvoudig om bij de gevoelige data te komen. Dat kon vanaf het begin op 17 maart tot zaterdagochtend.

Code
Volgens het RIVM bleven de formulieren hooguit één dag op de lekke website staan. Want formulieren worden doorgaans binnen een dag offline gehaald. Het is niet bekend of iemand misbruik heeft gemaakt van het beveiligingslek. Zo’n 60.000 mensen hebben hun medische gegevens op de Infectieradar ingevuld, zoals welke medicijnen ze gebruiken, of ze zwanger zijn, of ze roken en of ze allergieën hebben. Na het invullen krijgt de persoon een code van acht cijfers die zichtbaar is in de URL-balk. Door één van de cijfers te veranderen is de kans groot dat gegevens van een ander kunnen worden gezien. Iets wat volgens Wolters makkelijk te voorkomen is.

Vertrouwen
De kwestie zal het vertrouwen van burgers in de overheid niet versterken. Dat komt ongunstig uit, nu juist deze maand de corona-app de testfase ingaat. De kans bestaat dat mensen deze niet zullen durven gebruiken, als de privacy niet goed gewaarborgd kan worden. Het incident met de Infectieradar leert dat de overheid wat dat betreft nog wel een achterstand heeft in te halen. Ook in de NL Alert-app bleek een ernstig veiligheidslek te zitten, waardoor gebruikers verzocht moest worden deze direct van hun telefoon te verwijderen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner