Beveiliging nieuws

Onze partners

EAL

Advancis

Paxton

RoSecure

NIBHV

Trigion

HD Security

IDIS

Unii

Uniview

Multiwacht

G4S

SmartSD

DZ Technologies

VBN

Nimo Drone Security

Secusoft

HID

ARAS

Ajax Systems

CSL

SOBA

CDVI

VEB

Add Secure

VAIBS

20face

Regio Control Veldt

GFT

ADI

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

Service Centrale Nederland

Nenova

Boon Edam

Centurion

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Akuvox

Paraat

OSEC

SmartCell

Brivo

Seagate

Genetec

Eagle Eye Networks

Bosch Security Systems

Hikvision

ASIS

Dero Security Products

Eizo

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Dahua

Optex

Crown Security Services

Nimo Dog Security

i-Pro

PG Security Systems

Alarm Meldnet

Connect Security

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

MPL

JMB Groep

Explicate

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Sequrix

2N

Milestone

Lobeco

VideoGuard

Seris

VVNL

Hanwha Vision Europe

Top Security

Bydemes

CardAccess

Securitas

Avigilon Alta

EU: Let op kwetsbaarheid van 5G voor ‘staatshackers’

10 oktober 2019
Redactie
09:48

De Europese Unie verwacht een toenemend aantal cyberaanvallen, die met steun van een niet-Europees land worden uitgevoerd via apparatuur die nodig is voor het 5G-netwerk. Daarom zou het cruciaal zijn dat risico’s voor het opzetten van nieuwe 5G-netwerken goed onder de loep worden genomen.

In de verklaring van de EU staat dat onder mogelijke aanvallers van 5G-netwerken zich voornamelijk niet-Europese landen bevinden. Ook hackers die staatssteun ontvangen vormen een dreiging. Omdat het mogelijk is dat leveranciers van 5G-apparatuur de aanvallen faciliteren, adviseert de EU om risicoprofielen van de bedrijven te maken. Ook dient nagegaan te worden in hoeverre fabrikanten buiten Europa beïnvloedbaar zijn door hun overheid.

Huawei
In maart dit jaar besloot de Europese Commissie al dat alle landen een risicoanalyse moesten opstellen met de mogelijke dreigingen en kwetsbaarheden voor het nieuwe 5G-netwerk dat vanaf 2020 in de eerste lidstaten zal worden uitgerold. Toen werd vooral gewezen naar het Chinese bedrijf Huawei, dat marktleider is in 5G-apparatuur. Volgens de Amerikanen zou de fabrikant in opdracht van de Chinese regering ‘achterdeurtjes’ in de apparatuur inbouwen voor spionagedoeleinden. Het is echter tot nu toe niet gelukt dat te bewijzen, terwijl Huawei door de kwestie wel miljarden dollars schade heeft opgelopen. De EU is voorzichtiger en noemt in het rapport geen landen of bedrijfsnamen.

Toestemming
In juli gaf minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid toestemming aan Nederlandse telecombedrijven om apparatuur van Huawei te gebruiken voor het 5G-netwerk. Mede omdat gebruik van andere merken het netwerk aanzienlijk duurder zou maken. De EU maant echter tot voorzichtigheid, omdat het 5G-netwerk de komende de ruggengraat van de maatschappij en de economie gaat vormen. Er zullen miljarden apparaten mee verbonden worden en het zal gebruikt worden voor banktransacties, energievoorziening en gezondheidszorg. Daarom het advies om leveranciers onder de loep te nemen, maar ook alle andere risico’s met betrekking tot het netwerk in kaart te brengen. De The NIS Cooperation Group is gevraagd om maatregelen te ontwikkelen die landen kunnen implementeren om eventuele dreigingen het hoofd te kunnen bieden. In oktober 2020 worden deze maatregelen geëvalueerd en wordt gekeken of de veiligheid van het 5G-netwerk goed wordt gewaarborgd in de Europese lidstaten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner