Europees Parlement wil verbod op gezichtsherkenning

Het Europees Parlement wil een permanent verbod op het gebruik van geautomatiseerde gezichtsherkenning in openbare ruimtes en bij grensovergangen. Ook wil men een verbod op private databases voor gezichtsherkenning, sociale scoresystemen van burgers en op gedragsdata gebaseerde ‘predictive policing’.

Woensdag werd hierover gestemd en de resolutie werd met 377 stemmen voor, 248 stemmen tegen en 62 onthoudingen aangenomen. Met het verbod op geautomatiseerde gezichtsherkenning in publieke ruimtes zegt het Europees Parlement de privacy en menselijke waardigheid van burgers te willen beschermen. Men wil het monitoren van burgers alleen nog toestaan als deze van een misdrijf worden verdacht. Het verbod heeft ook betrekking op de dienstverlening van het Amerikaanse bedrijf Clearview, dat persoonsgegevens uit open bronnen verzamelt en doorverkoopt.

Verbod treft ook overheden
Andere technologie die het Europees Parlement wil verbieden zijn de sociale scoresystemen. Die beoordelen de betrouwbaarheid van burgers op basis van hun gedrag of persoonlijkheid. Verder maakt het parlement zich zorgen over het gebruik van biometrische data om mensen op afstand te identificeren. Te denken valt aan gezichtsherkenning bij grensovergangen en stadions. Het gaat hier niet om gezichtsherkenning die op luchthavens wordt gebruikt om te controleren of iemand het eigen paspoort aanbiedt.
Het verbod betreft niet alleen private gebruikers. Ook de politie en andere overheidsdiensten mogen gezichtsherkenning niet langer zomaar in de openbare ruimte inzetten. Volgens het parlement is de technologie namelijk niet doeltreffend, terwijl wel een ernstige inbreuk op de privacy van burgers wordt gemaakt. Rapporteur Petar Vitanov zegt ook duidelijk tegen predictive policing op basis van kunstmatige intelligentie te zijn. Net als de verwerking van biometrische data zou dat tot massasurveillance leiden, waarbij de gegevens van onschuldige burgers worden verwerkt alsof zij van een ernstig misdrijf worden verdacht.

Deel dit artikel via: