Europese 112-dag op 11-2

Vandaag, de elfde van de tweede (11-2), is alweer de zevende editie van de ‘Europese dag voor het alarmnummer 112’. Europeanen kunnen dit alarmnummer in alle 28 landen gratis bellen voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.
De helft van de Nederlanders weet dat 112 niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen bereikbaar is. Wie binnenkort gaat skiën in Oostenrijk of in de voorjaarsvakantie de zon opzoekt in Spanje en onverhoopt spoedeisende hulp nodig heeft, kan ook daar 112 bellen. Het advies is wel om vooraf in Nederland te kijken op Alarmnummer 112 Bellen-in-buitenland en te controleren of het vakantieland vermeld wordt.

Veel mensen bellen naar 112, ook als het niet gaat om spoedeisende hulp. Soms gaat het om bewust misbruik, waarbij iemand bijvoorbeeld een grap wil uithalen. In andere gevallen gaat het om onjuist gebruik, waarbij iemand per ongeluk naar 112 belt. 112 is voor als elke seconde telt. Bijvoorbeeld als iemand getuige is van een verkeersongeluk met slachtoffers of bij brand. Maar ook als iemand getuige is van een misdrijf, zodat de politie de verdachten – op heterdaad – kan aanhouden.

Gedeeld

Geef een reactie