Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

NIBHV

Advancis

EAL

Koninklijke Oosterberg

Paraat

DZ Technologies

Add Secure

VBN

De Beveiligingsjurist

2N

Top Security

Hikvision

Kiwa

Service Centrale Nederland

CardAccess

CSL

Explicate

Unii

Dahua

RoSecure

HID

Dero Security Products

Masset Solutions

i-Pro

Brivo

Seagate

Bydemes

20face

Multiwacht

Eizo

Paxton

Hanwha Vision Europe

VVNL

Sequrix

VEB

Nimo Dog Security

ASIS

SmartSD

Bosch Security Systems

SOBA

Alarm Meldnet

Trigion

VAIBS

SmartCell

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

G4S

Nenova

BHVcertificaat.online

JMB Groep

ADI

Connect Security

Eagle Eye Networks

ARAS

Seris

SMC Alarmcentrale

Uniview

Secusoft

NetworxConnect

Akuvox

Alphatronics

VideoGuard

Gold-IP

Crown Security Services

Nimo Drone Security

IDIS

Centurion

Milestone

Securitas

CDVI

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

GFT

Optex

Avigilon Alta

MPL

Genetec

HD Security

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

Europese beveiligingsbranche vraagt om politieke actie

16 oktober 2020
Redactie
13:46

Beveiligingsbedrijven spelen een cruciale rol in het functioneren van de economie. Vooral tijdens een crisis geldt. De 2 miljoen Europese beveiligers, die vaak weinig zichtbaar hun werk doen, worden terecht beschouwd als ‘everyday heroes’. Voor de beveiligingssector zelf zijn de economische gevolgen van de coronacrisis echter ernstig.

De Europese federatie van beveiligingsbedrijven (Confederation of European Security Services: CoESS) en experts vanuit heel Europa vragen politieke steun om deze essentiële pijler van het Europese veiligheidsnetwerk te ondersteunen. CoESS vertegenwoordigt meer dan 45.000 beveiligingsbedrijven in 23 Europese landen. Ook de Nederlandse Veiligheidsbranche is aangesloten bij CoESS, bestuurslid Vinz van Es (G4S) is op 16 oktober 2020 unaniem verkozen tot voorzitter van CoESS.

Gevolgen voor de bedrijfstak
CoESS doet de waarschuwing in een white paper, getiteld ‘The New Normal 2.0: Private Security and the COVID-19 Pandemic’. Hierin wordt een analyse gemaakt van de gevolgen van de coronacrisis voor de bedrijfstak en van de lessen die daaruit geleerd kunnen worden voor beveiliging in het ‘nieuwe normaal 2.0’.
Tijdens de coronacrisis hebben veel staatshoofden en rechtshandhavers duidelijke uitspraken gedaan over de cruciale betekenis van private beveiligers. De praktijk heeft geleerd hoe essentieel beveiligers zijn voor de bevoorrading met medicijnen, voedsel en contant geld. Zij beschermen de kritische infrastructuur continu.

Verspreiding corona tegengaan
In samenwerking met de politie worden overal in Europa beveiligers ingezet om burgers te beschermen tijdens hun werk, tijdens bezoek aan ziekenhuizen en andere zorgfaciliteiten, bij het boodschappen doen en rond het openbaar vervoer. Beveiligers leveren bovendien een bijdrage aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus door met slimme technologie te zorgen voor bijvoorbeeld betere toegangscontrole, beheersing van de kritische capaciteit van kantoorgebouwen, handhaving van gedragsregels en controle van de fysieke gezondheid van werknemers.

Flinke klap
Tegelijkertijd heeft de hele beveiligingssector een flinke klap gekregen van de crisis: bedrijven op het gebied van luchtvaartbeveiliging, evenementen- en horecabeveiliging en geldtransport hebben hun omzetten met vaak wel 85 procent zien afnemen.
Catherine Piana, director general van CoESS: “We worden geconfronteerd met een situatie waarin bedrijven moeite hebben met het vasthouden van medewerkers. Dat geldt ook in andere sectoren, maar de beveiligingsindustrie is niet zomaar een bedrijfstak. Onze medewerkers zijn essentieel voor de instandhouding van de publieke veiligheid en bij het weer opstarten van onze economieën. Hoe kunnen luchthavens weer volledig gaan draaien als er geen beveiligingsmensen zijn om passagiers te screenen?”

Politieke actie nodig
“In veel landen heeft de pandemie aangetoond dat overheden te weinig inzet kunnen leveren om de economie en de burgers door de crisis te helpen. Daarom is politieke actie nodig, resulterend in maatregelen die tekortkomingen wegnemen die tijdens de crisis aan het licht gekomen zijn. Het is tijd om kwetsbaarheden te verminderen, beter voorbereid te zijn op tegenslagen en de weerbaarheid van onze economieën en samenlevingen te vergroten. We moeten zeker praten over samenwerking tussen de overheid en particuliere beveiligingsbedrijven, maar het is vooral tijd voor actie.”

Verandering
In de white paper van CoESS komen verschillende Europese beveiligingsexperts aan het woord. Zij zijn van mening dat de corona-pandemie een verandering in de beveiligingsindustrie heeft veroorzaakt en versneld. Hun aanbeveling aan overheden is de sector met concrete maatregelen te ondersteunen, te leren van deze pandemie en de overgang naar het ‘nieuwe normaal 2.0’ met zo min mogelijk negatieve gevolgen te laten plaatsvinden.

Over CoESS
De Confederation of European Security Services (CoESS) is de stem van de private beveiligingsbedrijven in 23 Europese landen. In deze landen zijn 45.000 bedrijven actief met in totaal 2 miljoen medewerkers en een jaaromzet van circa 40 miljard euro. Ook de Nederlandse Veiligheidsbranche is lid van CoESS. Beveiligingsbedrijven leveren een breed scala aan diensten aan klanten in de publieke en private sector.
CoESS is als enige werkgeversorganisatie representatief voor de Europese beveiligingsbedrijven, zo blijkt uit de meeste recente EU Representativeness Study. Sinds 1992 zijn CoESS, de European Services Workers Union en UNI Europe betrokken bij de Europese sociale dialoog voor de beveiligingsindustrie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner