Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning

De Europese Commissie wil het toenemende gebruik van gezichtsherkenningtechnologie aan banden leggen, door strikte regels op te stellen voor de toepassing ervan. Dit nadat gebleken was dat deze technologie en ook kunstmatige intelligentie meer en meer naar willekeur worden toegepast.

Brussel onderzoekt manieren om strikte beperkingen te kunnen opleggen aan het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Nieuwe Europese regelgeving zou EU-burgers expliciete rechten moeten geven met betrekking tot het gebruik van via gezichtsherkenning verzamelde persoonsgegevens. Dit alles in het kader van een herziening van de manier waarop Europa kunstmatige intelligentie wil reguleren.

Rechten en plichten
Met nieuwe regelgeving wil de Commissie het willekeurige gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door bedrijven en overheidsinstanties beperken. Europese burgers krijgen bijvoorbeeld recht op informatie over hoe en wanneer gegevens van gezichtsherkenning worden gebruikt. Eventuele uitzonderingen dienen strak omschreven te worden. Daarbij kan gedacht worden aan terrorismebestrijding.
Het initiatief van Brussel is te beschouwen als een aanvulling op de GDPR (AVG) en volgt op de ophef die is ontstaan na onthullingen over het gebruik van gezichtsherkenning voor het monitoren van drukte in Londense winkelgebieden, zoals King’s Cross. De Britse autoriteit persoonsgegevens is daarnaar een onderzoek gestart.

Geen handhaving
De AVG verbiedt weliswaar al het zomaar verzamelen van biometrische gegevens om mensen te identificeren. Toch gebeurt dit volgens de Europese Commissie op grote schaal, terwijl nog niet eenmaal handhavend is opgetreden. Intussen neemt het gebruik van gezichtsherkenning hand over hand toe en zeker niet alleen ten behoeve van de veiligheid. Zo voerde een Zweedse school gezichtsherkenningstechnologie in om de aanwezigheid van leerlingen vast te stellen.

Vertrouwen en acceptatie
Regulering werpt volgens de Europese Commissie niet alleen beperkingen op voor het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie, maar draagt indirect ook bij aan publiek vertrouwen en acceptatie. Als mensen weten dat de gezichtsherkenning een positief doel heeft en ook hun eigen belangen dient, zullen zij minder snel bezwaar hebben. Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Commissie, beloofde dat zij binnen haar eerste 100 dagen in functie nieuwe wetgeving zal onthullen die een gecoördineerde Europese aanpak van de menselijke en ethische implicaties van kunstmatige intelligentie zal bieden. Dat houdt in dat duidelijk wordt wanneer technologieën gericht zijn op het volgen van individuen of het uitvoeren van massale surveillance. Er moeten praktische middelen worden ontwikkeld waarmee burgers geverifieerde toestemming kunnen geven om automatisch te worden geïdentificeerd door AI of vergelijkbare technologieën.

Gedeeld

Geef een reactie