Europese jongeren lanceren campagne tegen radicalisering

Een groep getalenteerde en betrokken jongeren afkomstig uit 13 Europese landen heeft maandag 23 mei een bijzondere anti-radicaliseringscampagne gepresenteerd aan ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Asscher (Sociale Zaken) en vertegenwoordigers van Google, Facebook en Twitter.

De campagne heet #giveitup4ramadan en heeft tot doel mensen dichter bij elkaar te brengen, in gesprek met elkaar te laten gaan en elkaar uit te dagen iets te laten voor de duur van de Ramadan.

Tegenwicht bieden aan extremisme op internet
Na ontvangst door burgemeester Van der Laan van Amsterdam op vrijdag 20 mei, hebben de jongeren drie dagen keihard met elkaar aan de online campagne gewerkt. De campagne moet tegenwicht bieden aan extremistische content en geraffineerde internet campagnes van extremistische organisaties, zoals IS. De jongeren werden bijgestaan door trainers van Google, Facebook en Twitter en begeleid door reclamebureau Wieden + Kennedy. De campagne is ‘work in progress’; de jongeren gaan hard aan de slag om deze verder uit te rollen en tot een, hopelijk internationaal, succes te maken.
Nu is met #giveitup de timing van de Ramadan genomen. Na de Ramadan kan #giveitup echter moeiteloos worden verbreed naar #giveitup for… andere feestdagen, je buurman, een goed voornemen. Daarmee onderstreept deze campagne ook de duurzame verbinding tussen culturen en gedeelde menselijke waarden.

Actieprogramma Aanpak Jihadisme en Radicalisering
Hoe biedt je tegenwicht aan geraffineerde internet campagnes van extremistische organisaties, zoals IS? Dat is een belangrijk punt binnen het actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme en Radicalisering. “Jongeren zijn gevoelig voor dergelijke campagnes”, aldus Dick Schoof. “Daarom willen we jongeren hun eigen verhaal laten vertellen.” Volgens Schoof is de door de jongeren bedachte internet campagne een van de vele instrumenten om radicalisering tegen te gaan.

Voor meer informatie
Facebook: Give it up 4 Ramadan
Twitter: @giveitup4ramadan

Gedeeld

Geef een antwoord