Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

Akuvox

HID

GFT

ASIS

Optex

ARAS

DZ Technologies

Seris

Dahua

VVNL

Ajax Systems

Secusoft

Bydemes

Advancis

Connect Security

Unii

NIBHV

Add Secure

Dero Security Products

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Hikvision

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

CSL

Top Security

Alphatronics

G4S

Seagate

JMB Groep

Milestone

Sequrix

Nimo Dog Security

VAIBS

HD Security

NetworxConnect

Multiwacht

SmartCell

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Lobeco

Centurion

OSEC

20face

EAL

Koninklijke Oosterberg

Avigilon Alta

Securitas

VBN

Nenova

RoSecure

SMC Alarmcentrale

CDVI

CardAccess

MPL

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Gold-IP

Uniview

Crown Security Services

SOBA

IDIS

Explicate

VideoGuard

Bosch Security Systems

Kiwa

VEB

i-Pro

Paraat

Masset Solutions

Paxton

Genetec

Trigion

Eizo

2N

Regio Control Veldt

Brivo

ADI

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

Europol bezorgd over snelle groei georganiseerde misdaad

12 april 2021
Redactie
14:59

De georganiseerde criminaliteit maakt in snel toenemende mate gebruik van corruptie en ondermijning. 80 procent van de criminele netwerken gaat schuil achter legale constructies en 60 procent maakt gebruik van corruptie. Ook het gebruik van geweld neemt zorgwekkend snel toe, meldt Europol.

Het Europese samenwerkingsverband van politiediensten in de EU uit de waarschuwingen in het vierjaarlijkse rapport over trends en ontwikkelingen in de internationale criminaliteit. De afgelopen vier jaar was een significante toename te zien van geweld, waarbij ook mensen worden getroffen, die niet zelf bij de misdaden betrokken zijn, zoals journalisten en juristen. Vooral de drugshandel (60%) gaat geweld niet uit te weg als er verschillen van mening ontstaan. Ook worden vaker omstanders het slachtoffer of vallen er doden als gevolg van ‘vergismoorden’.

Ondermijning
Het meest ongerust maakt Europol zich over de toenemende infiltratie van criminelen in de gewone samenleving. Dat gebeurt vooral in de drugshandel, omdat daarin het meeste geld omgaat. De laatste jaren betreden vooral Zuid-Amerikanen de Europese ‘markt’, omdat die mee oplevert en minder risico’s met zich meebrengt dan de Amerikaanse. In Nederland gaat het met name om de productie van het uiterst schadelijke crystal meth, een industrie die door Mexicanen wordt beheerst. Daarnaast is het grootste deel van de wereldwijd gebruikte synthetische drugs als XTC afkomstig uit Europa. Naast drugs maakt Europol zich grote zorgen over de toenemende smokkel van illegale migranten, mensenhandel en internetfraude, waaronder het verspreiden van gijzelsoftware.
Veel kwam aan het licht bij het kraken van versleutelde berichtendiensten door de politie. Verder is Europa volgens Europol een witwasparadijs voor de georganiseerde criminaliteit. Internationale bendes hebben zelfs eigen financiële systemen opgetuigd. Die lopen parallel aan de legitieme economie en er gaan miljarden in om.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner