Beveiliging nieuws

Onze partners

VBN

Unii

HD Security

Akuvox

Secusoft

Koninklijke Oosterberg

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Brivo

Bosch Security Systems

VAIBS

Kiwa

VVNL

SOBA

ADI

Optex

Paxton

i-Pro

Nenova

ASIS

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

VEB

Alphatronics

SmartCell

DZ Technologies

IDIS

Milestone

NetworxConnect

Ajax Systems

Gold-IP

Uniview

Connect Security

OSEC

Securitas

Bydemes

Trigion

RoSecure

CDVI

VideoGuard

Centurion

Genetec

Eizo

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Top Security

Avigilon Alta

Seagate

JMB Groep

Multiwacht

CardAccess

Nimo Dog Security

Explicate

Crown Security Services

NIBHV

G4S

Masset Solutions

2N

Seris

Sequrix

Hikvision

CSL

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

MPL

Paraat

Add Secure

ARAS

Dahua

SmartSD

De Beveiligingsjurist

HID

EAL

Traka ASSA ABLOY

Advancis

GFT

20face

Europol: Cocaïnehandel bedreigt Europese en mondiale veiligheid

8 september 2021
Redactie
06:19

Nederland en België zijn Europa’s belangrijkste doorvoerhavens voor cocaïne geworden. Dat schrijft de Europese politieorganisatie Europol in het Cocaine Insights Report. Via met name Antwerpen en Rotterdam worden de drugs over heel Europa verspreid.

Alleen al in Antwerpen is in 2020 in totaal 65,6 ton cocaïne in beslag genomen. De drugs komen vooral uit Colombia waar de productie sinds het einde van de burgeroorlog enorm is toegenomen. Europese bendes zijn samenwerkingen aangegaan met de Colombiaanse bendes, waardoor de cocaïne rechtstreeks van de producent kan worden afgenomen.

Geweld
Europol-UNODC maakt zich vooral zorgen over het toenemende geweld tussen rivaliserende bendes. Dat vormt een duidelijke bedreiging voor de Europese en mondiale veiligheid. Het geweld is in kaart gebracht in het Cocaine Insights Report dat onderdeel is van het werkprogramma van CRIMJUST – Versterking van de strafrechtelijke samenwerking langs drugshandelroutes in het kader van het Global Illicit Flows Programme van de Europese Unie.
Volgens Europol heeft de versnippering van het criminele landschap in de bronlanden nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor Europese criminele netwerken om een ​​directe levering van cocaïne te ontvangen, waardoor tussenpersonen niet meer nodig zijn. Deze nieuwe concurrentie op de markt heeft geleid tot een groter aanbod van cocaïne en bijgevolg tot meer geweld, een trend die is ontwikkeld in de dreigingsanalyse voor zware en georganiseerde criminaliteit 2021 van Europol.

Interventie aan de bron
Het rapport benadrukt het belang van interventie aan de bron, aangezien de handel in cocaïne sterk wordt aangedreven door de toeleveringsketen. Dat vereist onder andere betere samenwerking en uitwisseling van informatie tussen wetshandhavingsinstanties. Het rapport benadrukt het belang van witwasonderzoeken om illegale winsten op te sporen en van inbeslagname van met criminele activiteiten verkregen geld en goederen. Dergelijke financiële onderzoeken vormen de kern van de strijd tegen de cocaïnehandel en zorgen ervoor dat de criminele activiteiten niet lonen, aldus Europol.

De belangrijkste veiligheidsproblemen
Julia Viedma, afdelingshoofd van het Operationeel en Analysecentrum bij Europol, zei: “Cocaïnehandel is een van de belangrijkste veiligheidsproblemen waarmee we momenteel in de EU worden geconfronteerd. Bijna 40 procent van de criminele groepen die in Europa actief zijn, is betrokken bij drugshandel en de cocaïnehandel genereert miljarden euro’s aan criminele winsten. Een beter begrip van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, zal ons helpen om de gewelddadige dreiging die cocaïnesmokkelnetwerken voor onze gemeenschappen vormen, effectiever het hoofd te bieden.”  
Chloé Carpentier, hoofd van de afdeling Drugsonderzoek bij UNODC, benadrukte hoe de huidige dynamiek van diversificatie en proliferatie van cocaïneleveringskanalen, criminele actoren en modaliteiten waarschijnlijk zal voortduren, als er niets aan wordt gedaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner