Europol rolt grote bende valsemunters op in Italië

De Italiaanse Carabinieri heeft in samenwerking met Europol een bende opgerold die verantwoordelijk was voor een kwart van alle valse eurobiljetten. De bende heeft naar schatting zo’n 233 miljoen euro aan nauwelijks van echt te onderscheiden bankbiljetten gedrukt.

Ook politiemensen uit België en Frankrijk waren bij de actie betrokken. Er werden 44 verdachten aangehouden en 50 appartementen in beslag genomen, evenals acht bedrijfsruimten, twee boerderijen, tien bedrijven, twaalf voertuigen en een luxe boot. De totale waarde hiervan wordt op 8 miljoen euro geschat.

Geavanceerde drukmethoden
Het onderzoek startte al in oktober 2017, nadat valse biljetten van 50 euro waren ontdekt in de Italiaanse stad Benevento. Forensisch onderzoek van de bankbiljetten bevestigde dat de vervalsingen waren geproduceerd met behulp van geavanceerde drukmethoden, waarvoor zowel een hoog niveau van technische expertise als een goede kwaliteit van machines en grondstoffen vereist is. De valsemunters imiteerden alle belangrijke echtheidskenmerken van echte eurobiljetten. Het criminele netwerk zou in de loop der jaren meer dan drie miljoen valse bankbiljetten hebben geproduceerd en verspreid met een totale nominale waarde van meer dan 233 miljoen euro. Dat komt overeen met een kwart van alle valse eurobankbiljetten die sinds de invoering van de euro in omloop zijn gekomen. Dit netwerk zou wel eens het grootste kunnen zijn dat ooit is verstoord sinds de invoering van de euro.

Camorra
Het brein achter de criminele organisatie is volgens Europol al meer dan 20 jaar betrokken bij valsemunterij. Hij had niet alleen het hele netwerk opgezet dat verantwoordelijk was voor de productie van valse euro’s en andere valuta, maar organiseerde ook de verspreiding ervan op de Europese markt. Het onderzoek bracht relaties met het Italiaanse criminele netwerk Camorra aan het licht. Andere criminele partners zochten nieuwe distributiekanalen in Italië en in het buitenland. In februari 2018 resulteerde het vooronderzoek in Napels in de inbeslagname van bijna 450.000 valse bankbiljetten van 50 en 100 euro met een totale nominale waarde van 41 miljoen euro. In juli 2018 werd in de Italiaanse provincie Lombardije ook een illegale muntwinkel met munten van 50 eurocent ontmanteld. Tijdens deze actie zijn vier verdachten aangehouden.

Informatie-uitwisseling
Tegelijkertijd vonden er door Frankrijk gecoördineerde acties plaats in Frankrijk en België. Europol ondersteunde de operatie door de informatie-uitwisseling te vergemakkelijken, analytische ondersteuning te bieden en geharmoniseerde wetshandhavingsmaatregelen in verschillende lidstaten te coördineren. Tijdens de inval heeft Europol een deskundige naar Italië afgevaardigd om operationele informatie in realtime te vergelijken met de databases van Europol en ter plaatse gespecialiseerde kennis te verstrekken over valsemunterij.

Gedeeld

Geef een reactie