Europol waarschuwt voor aanslagen IS in Europa

Rob Wainright, die leiding geeft aan de Europese politieorganisatie Europol, waarschuwt voor grootschalige aanslagen door aanhangers van Islamitische Staat (IS). In de Duitse Osnabrücker Zeitung zegt hij dat het gevaar voor een aanslag in Europa in tien jaar niet zo groot is geweest.
Volgens Wainright laten de aanslagen in Parijs in november zien dat de terreur van IS een internationale dimensie heeft gekregen. “Het is te verwachten dat IS of andere religieuze terreurgroepen een aanslag ergens in Europa willen plegen met het doel zoveel mogelijk slachtoffers onder burgers te maken.” Volgens de Europol-chef komt het gevaar niet alleen van groepen maar ook van enkelingen, bijvoorbeeld jihadisten die terugkeren. Volgens schattingen van Europol zijn op dit moment 3000 tot 5000 strijders teruggekeerd in een van de landen van de EU.
Al in januari stelde een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat de jongste groep uit Syrië teruggekeerde jihadisten een grotere dreiging vormt voor Nederland dan Syriëstrijders die al eerder naar huis kwamen.

Gedeeld

Geef een reactie