Beveiliging nieuws

Onze partners

VideoGuard

Securitas

VEB

SmartSD

GFT

i-Pro

CardAccess

Dahua

Oribi ID Solutions

Top Security

VVNL

ASSA ABLOY

RoSecure

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Unii

Secusoft

Multiwacht

Crown Security Services

Seris

Dero Security Products

Optex

NIBHV

Brivo

Seagate

SmartCell

NetworxConnect

CSL

Ajax Systems

Bydemes

HID

Alarm Meldnet

Eizo

DZ Technologies

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Bosch Security Systems

MPL

Paxton

G4S

CDVI

Boon Edam

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

HD Security

Regio Control Veldt

ADI

ARAS

Add Secure

Hikvision

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

Paraat

SOBA

VBN

EAL

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

Centurion

Explicate

ASIS

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Uniview

Nenova

VAIBS

Sequrix

Koninklijke Oosterberg

20face

Akuvox

Genetec

Milestone

Kiwa

2N

OSEC

IDIS

De Beveiligingsjurist

Lobeco

Masset Solutions

Trigion

Advancis

Europol waarschuwt voor onbalans privacy en veiligheid

26 juni 2021
Redactie
10:31

Een technologie als encryptie draagt in belangrijke mate bij aan de privacy van mensen. Helaas kunnen criminelen er ook van profiteren, stelt executive director Catharina de Bolle van Europol. Hierdoor ontstaat een onbalans tussen privacy en veiligheid, waarvoor de komende tijd oplossingen gevonden moeten worden.

In het document ‘The Cyber Blue Line‘ wordt aangegeven dat het op het moment niet duidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt voor een veilige online samenleving. Daarom pleit Europol voor een debat over de uitdagingen waar de Europese opsporingsdiensten op het moment tegen aanlopen. Een daarvan is versleuteling van crimineel berichtenverkeer. Het recent oprollen van onder andere Encrochat toonde aan wat er zoal versleuteld wordt gecommuniceerd en hoe belangrijk encryptie is voor het functioneren van de georganiseerde criminaliteit. Misbruik van een dergelijke, voor privacy ontwikkelde technologie bemoeilijkt criminele onderzoeken en de mogelijkheid voor de politie om de rechten van slachtoffers en het strafrecht te handhaven.

Belangen
Europol vindt dat ook een rol is weggelegd voor de techbedrijven als het om internationale veiligheid gaat. Deze zijn erg terughoudend als het gaat om medewerking aan overheden die bijvoorbeeld berichtenverkeer van bepaalde personen willen aftappen. De Bolle wijst op het belang van de balans tussen privacy, belangen van de techindustrie en gemeenschappelijke veiligheid, zonder dat het een belangrijker dan het andere gevonden hoeft te worden. Op het moment is die balans er niet en gaat privacy in sommige sectoren boven veiligheid. “Hierdoor hebben zelfs succesvolle en verreikende verstoringen van criminele netwerken weinig of geen effect op lange termijn als het gaat om het onderdrukken van de activiteiten van de georganiseerde misdaad. Zo worden niet alleen de Europese samenleving en economie ondermijnd, maar verzwakt ook de rechtsstaat. Hierbij spelen technologie en meer specifiek het criminele misbruik van technologie een essentiële rol.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner