Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

Alphatronics

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

Kiwa

VVNL

OSEC

20face

Dero Security Products

Sequrix

CSL

Ajax Systems

Uniview

Seris

Regio Control Veldt

VEB

Masset Solutions

Top Security

BHVcertificaat.online

Paxton

Boon Edam

EAL

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

Connect Security

Koninklijke Oosterberg

Traka ASSA ABLOY

Brivo

ADI

NIBHV

CDVI

Centurion

Seagate

Nenova

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Securitas

G4S

Paraat

Secusoft

VideoGuard

HD Security

Multiwacht

JMB Groep

SmartCell

Crown Security Services

Milestone

Nimo Dog Security

RoSecure

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Advancis

SmartSD

ASIS

SOBA

Add Secure

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Unii

Alarm Meldnet

HID

Akuvox

Lobeco

VAIBS

Bydemes

MPL

PG Security Systems

ARAS

Hanwha Vision Europe

Explicate

2N

Eizo

VBN

CardAccess

i-Pro

GFT

Optex

Nimo Drone Security

Trigion

Service Centrale Nederland

Hikvision

Dahua

IDIS

Evaluatieonderzoek naar Wet forensische zorg

19 november 2020
Redactie
13:16

Het WODC gaat de komende jaren evaluatieonderzoek doen naar de Wet forensische zorg (Wfz). Deze wet, die grotendeels in 2019 in werking is getreden, regelt de zorg die daders krijgen om ervoor te zorgen dat zij veilig kunnen terugkeren in de samenleving.

De Wfz hangt samen met de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en Wet zorg en dwang, die ook recent in werking zijn getreden en zullen worden geëvalueerd. Om de evaluaties van de drie wetten op elkaar en bij de praktijkervaring met de wetten te laten aansluiten organiseerden het WODC en ZonMW onlangs een digitale expertbijeenkomst met alle onderzoekers en organisaties die in de praktijk met de wet te maken hebben.

Specifieke zorg en begeleiding
Veroordeelden met een verstandelijke beperking of psychische problematiek hebben specifieke zorg en begeleiding nodig in of naast het strafrechtelijke kader. Een belangrijk doel van de Wfz is om de patiënt op de juiste plek te krijgen, met de juiste forensische zorg. In het evaluatieonderzoek zal dan ook worden gekeken of de Wfz hieraan bijdraagt. Daarnaast moet door de Wfz de zorg na afloop van het strafrechtelijk kader beter aansluiten op de zorg tijdens het strafrechtelijk kader. Ook dit zal het WODC onderzoeken.

Samenhang met andere wetsartikelen
Per 1 januari 2020 geldt ook artikel 2.3 Wfz, waarin is vastgelegd dat een strafrechter een zorgmachtiging kan opleggen waarmee een justitiabele naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg uitstroomt. Bij dit artikel is samenhang met de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte ggz. Deze wetten worden onderzocht door een consortium van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en het Trimbos-instituut. In een digitale expertmeeting spraken de onderzoekers van de drie wetsevaluaties met vertegenwoordigers van organisaties die met de wet te maken hebben, zoals het Openbaar ministerie, de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en aanbieders van forensische zorg. Hierbij kwam onder meer aan de orde welke accenten gelegd zouden moeten worden in de evaluatieonderzoeken.

Onderzoeksprogramma
Om de ervaringen met de Wfz in de praktijk in kaart te brengen wordt onder andere gebruik gemaakt van interviews, focusgroepen met professionals en patiënten en hun naasten, onderzoek naar rechterlijke uitspraken, gedragsdeskundige adviezen, en dossiers van forensische patiënten. Ook zullen gegevens uit verschillende registratiesystemen, waaronder gegevens over trajecten van forensische patiënten en recidivegegevens een belangrijke bron zijn voor de doelbereikingsevaluatie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner