Belangrijke kennisupdate over actuele beveiligingskwesties

De tweede editie van het Security Café kon opnieuw op een grote belangstelling rekenen. Vorig jaar was het meer een congres, maar dit jaar koos de organisatie voor een uitgebreid programma met vakinhoudelijke masterclasses, workshops en seminars over actuele onderwerpen als IP, IoT en intelligent videotoezicht.

Dat de behoefte aan vakinhoudelijke kennis groot is, bleek uit de hoeveelheid vakmensen die een dag hadden opgeofferd om aan het Security Café in Nijkerk deel te nemen. In een gezellige ambiance konden zij de verschillende sessies bijwonen en in de pauzes van gedachte wisselen met concullega’s en specialisten van Alphatronics, dat samen met enkele partners initiatiefnemer en sponsor is van het evenement.

Mistmachines en inbraakdetectie
Voor wie alles over een bepaald onderwerp wilde weten waren er de ruim drie uur durende masterclasses over respectievelijk inbraakdetectie en mistmachines. Vooral bij mistmachines zal een leek zich afvragen wat daar allemaal voor interessants over te vertellen is, maar daar had de inleider Marco Tijsseling van Alphatronics weinig moeite mee. Er komt bij de installatie nogal het nodige kijken, om te voorkomen dat de mistmachine de eigenaar meer nadeel dan voordeel oplevert.
Ook het onderwerp inbraakdetectie is dermate uitgebreid, dat de inleider Bas Joosten van Alphatronics zijn gehoor met gemak ruim drie uur wist te boeien. Bij deze sessie werd de AlphaVision ML/XL als uitgangspunt genomen, omdat dit systeem zo ongeveer alles kan wat van een modern inbraakdetectiesysteem verwacht mag worden.

Netwerken en beveiligingssystemen
Veel installateurs kiezen nog voor verouderde, analoge technologie omdat zij geen raad weten met de netwerken van hun klanten. Reden voor Security Café om hier uitgebreid aandacht aan te schenken. Hierbij ging het niet alleen om techniek, maar ook over de communicatie tussen klant en installateur. Zolang die verschillende ‘talen’ spreken, wordt het lastig om tot een goede oplossing te komen. “Er is bijna geen apparaat meer waar geen netwerkaansluiting op zit”, vertelde Peter Quené van SOBA. “Dus zal je je ook als beveiligingsinstallateur echt moeten verdiepen in deze materie!” Hij ging uitgebreid in op hoe een netwerk in elkaar zit en waar je op moet letten als je er beveiligingsapparatuur op wilt aansluiten. Het dringende advies was om bij hogere risico’s geen wifi te gebruiken.

Intelligent
Marcel van Kersbergen van VDG Security ging uitgebreid in op de mogelijkheid om camerasystemen intelligent te maken. Dat kan met software in de camera of software in de server. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.
Software in de camera is bijvoorbeeld handiger als het heel grote aantallen betreft, omdat anders een extreem krachtige server nodig zijn voor verwerking van de beelden. Ook is voor bijzondere functies slechts één licentie per camera nodig, in plaats van voor het hele systeem. Servers hebben daarentegen het voordeel dat ze krachtiger zijn dan de camera’s en daarom vaak complexere functies kunnen ondersteunen. Een grote uitdaging is de verkoop van videocontentanalyse, omdat het vaak moeilijk is de mogelijkheden aan te laten sluiten op het verwachtingspatroon van de klant.

Nieuwste algoritmes
Geoffrey Smits en Leon van der Willik van Dahua bespraken een vergelijkbaar onderwerp, maar gingen dieper in op de nieuwste algoritmes voor intelligente videosystemen. Zij beschreven de mogelijkheden en hoe je die effectief in de praktijk kunt inzetten. Tijdens de training bleek wel hoe slim moderne camera’s al zijn geworden en dat zij tegenwoordig hun eigen prestaties ook continu kunnen verbeteren.
Dat toegangscontrole niet langer op eigen platforms hoeft te draaien, maar ook prima via de cloud kan werken, vertelde Nick Pegtol van Vanderbilt Industries.
Jos Herrebrugh van Alphatronics ging uitgebreid in op het gebruik van apps voor inbraakbeveiliging en wanneer dat wel en niet verantwoord is. Jan Beugelink van de politie vertelde waar videobeelden aan moeten voldoen om waarde te hebben als bewijsmateriaal. Hij besprak onder andere Live View en hoe dat het beste is op te zetten. Tot slot bespraken Jos Herrebrugh en Gerrit Bronkhorst de zegeningen en dreigingen van het Internet of Things. Belangrijk, omdat ook steeds meer beveiligingsproducten tot die ‘things’ behoren.

Gedeeld

Geef een antwoord