BOA-werk verschuift van reactief naar proactief

Er gaat veel veranderen voor boa’s. Is het nu nog vaak een kwestie van rondwandelen en optreden bij overtredingen, in de toekomst zal steeds vaker preventief worden opgetreden op basis van Big Data. Dat is een van de onderwerpen die aan de orde komen tijdens de Dag van de BOA, aanstaande maandag.

Informatiegestuurde handhaving wordt een van de belangrijkste en meest fascinerende trends voor de komende jaren. Fred Schara, Malu Verberne en Pim Roozendaal, respectievelijk van de gemeente, de politie en de dienst Handhaving en Toezicht van Amsterdam, houden hier een interessant betoog over. Ook Robbert van Rooij van de gemeente Arnhem laat zien hoe met technologie een veel effectievere inzet van BOA’s mogelijk wordt. Niet meer afstappen op overlast, maar aanwezig zijn voordat de overlast ontstaat, zodat tijdig gedeëscaleerd kan worden. Voor het voorspellen van incidenten is tegenwoordig geen glazen bol meer nodig. Op basis van patronen kan dat heel nauwkeurig met moderne computertechnologie. Belangrijk blijft daarbij om potentiële agressors op de juiste wijze te benaderen. Daarover praat Leo Bisschop van de Handhavingsacademie Nederland. Het einddoel is om onbewust de juiste besluiten te kunnen nemen als het gaat om communicatie met het publiek.

Informatiemarkt
Er is nog veel meer te doen tijdens de Dag van de BOA, die traditioneel plaatsvindt in de Reehorst te Ede. Naast de gespecialiseerde sessies en workshops is er een informatiemarkt met bedrijven als Sigmax, dat met CityControl de BOA’s van de juiste informatie voorzien om effectief te kunnen optreden. Er staan opleidingsinstituten, zoals SPV dat nu onderdeel is van SOBA Security Opleidingen, iCertified.nl, Nivoo en Segment Opleidingen. De vakbond BOA ACP is aanwezig en NatuurNetwerk laat een informatiesysteem zien voor BOA’s in het groene domein. Wie toe is aan nieuwe kleding kan bij Groenendijk, Dutch Company Style, PeBeTeX en politiefiets.nl terecht en SBS6 maakt reclame voor het TV-programam De Handhavers. Verder is G4S van de partij op de informatiemarkt, evenals nog een flink aantal andere bedrijven.

Aanmelden is nog mogelijk via deze link!

Gedeeld

Geef een antwoord