Bosch Security Systems inspireert relaties

Tijdens een druk bezochte middag liet Bosch Security Systems relaties kennis maken met nieuwe technologie. Tussendoor werden interessante presentaties gegeven over onder andere databeveiliging en een leuke praktijkcase met een simulatiecentrum van de Belgische politie.

Facility manager Erwin Planting noemde een aantal hilarische situaties waar de facility manager mee te maken kan krijgen. Zo gebeurde het bij een bekend ICT-bedrijf bijna dat het rekencentrum door dom installatiewerk zou overstromen met de inhoud van de riolering.

Iets serieuzer was Kris de Gendt met een presentatie over een oefencentrum van de politie. Daar wordt onder andere het functioneren van agenten getraind. Alles wordt nauwkeurig met camera’s vastgelegd voor de evaluatie achteraf. Dit stelt volgens De Gendt hoge eisen aan de camera’s. Zo moeten ze goed om kunnen gaan met wisselende lichtomstandigheden. Wim van Boekel gaf in een andere presentatie een college over communiceren. Hoe zorg je ervoor dat de klant je begrijpt?

Datalekken
Ethisch hacker Edwin van Andel maakte duidelijk dat hackers geen datalekken maken, maar vinden. Je hebt natuurlijk hackers met criminele intenties, maar de meerderheid houdt zich aan een ‘responsible disclosure’.

Dat houdt in dat zij een doelwit waarschuwen als zij een lek constateren en afspreken dat het lek wordt gedicht. De afspraak is dat in dat geval geen aangifte bij de politie wordt gedaan. “Veel hackers zijn heel aardig”, benadrukte Van Andel. “Vervolg ze niet, maar huur ze in.” Hij adviseerde ook om nooit zomaar ergens op te klikken. “Verplicht medewerkers een week lang een idiote muts te dragen als ze het toch doen.” Hij toonde ook een apparaat dat voor 29,95 euro op Ebay te koop is en waarmee rfid-gegevens van bankpassen zijn te scannen. “De makkelijkste methode om bij organisaties binnen te komen is meelopen met rokers. Of leg een usb-stick op de parkeerplaats. Je hebt ze tegenwoordig ook die de PC vernietigen. 50 euro kosten ze.”

Productveiligheid
Tot slot sprak Gerard Otterspeer. Hij vertelde dat Bosch een in ICT-beveiliging gespecialiseerd bedrijf heeft overgenomen om de producten veiliger te maken. Veel IP-producten worden met een default-wachtwoord gebruikt en zijn daarom een eenvoudige prooi voor hackers. Een ander risico zijn eenvoudige cameraatjes van de bouwmarkt. Heb je dan een goede firewall? Bewakingscamera’s komen steeds vaker in het nieuws als het gaat om cybercrime. Ze worden bijvoorbeeld met hun krachtige, ingebouwde computer gebruikt als botnet om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Otterspeer noemde nog meer voorbeelden. Bij een universiteit kon het netwerk gehackt worden via een snoepautomaat, waarvan op afstand de voorraad werd bijgehouden. Bosch-camera’s werken volgens de productspecialist nooit met een default-wachtwoord. De gevolgen kunnen namelijk heel ernstig zijn. Daarom werken de camera’s van Bosch standaard met https en een vertrouwd certificaat. Alles wordt in een chip opgeslagen, die als een veilige kluis is te beschouwen. Deze technologie gebruikt de fabrikant nu in alle digitale camera’s.

Demonstraties
Behalve de voordrachten vonden ook demonstraties plaats. Buiten werd bijvoorbeeld getoond hoe intelligente camera’s feilloos registreren hoe een indringer door een weiland loopt. De camera’s kunnen ook diverse soorten voertuigen herkennen.

Tijdens een andere demonstratie ging het over intelligente camera’s die brand detecteren in ruimtes waar conventionele brandmelders falen. Bijvoorbeeld in grote opslaghallen, waar het erg lang duurt voordat rook de puntmelders aan het plafond bereikt. De camera’s signaleren de rook binnen enkele seconden, zodat tijdig ingegrepen kan worden.

Voorts was er een presentatie over de geluidssystemen die Bosch fabriceert. Hier betreft het systemen die in winkels voor achtergrondmuziek kunnen zorgen, maar die bij calamiteiten ook met een uitstekende geluidskwaliteit helpen bij de evacuatie van het gebouw.

In een grote ruimte konden intussen onder het genot van een hapje en een drankje de nieuwste systemen worden gekeken.  Daarover volgt binnenkort meer op deze site.

Gedeeld

Geef een antwoord