Camerabeelden hoeven in donker zeker niet slecht te zijn

Wie woensdagavond deelnam aan het door PG Security Systems georganiseerde ‘See in the dark’, zal niet meer begrijpen waarom nog zoveel beroerde beelden op ‘Opsporing Verzocht’ worden vertoond. Met gunstig geprijsde camera’s bleken ook onder lastige lichtomstandigheden heel goede beelden mogelijk.

Volgens expert Jonathan de Chateau komen slechte beelden vaak doordat de installateur en de klant een systeem alleen overdag beoordelen. “Je zou een dag later terug moeten gaan om te kijken hoe de nachtelijke opnames zijn geworden.” Met goede instellingen valt veel te winnen, maar tegenwoordig zijn er ook camera’s die uit zichzelf al heel goed presteren onder de meest uiteenlopende omstandigheden. PG had een aantal camera’s van Hikvision opgehangen in de kantine, boven het parkeerterrein en op het dak. Nadat rond een uur of 7 de duisternis was ingevallen, werd op een groot scherm de beeldkwaliteit getoond. “We hebben ze gewoon uit de doos gehaald en opgehangen”, vertelde De Chateau. “De beelden zijn dus niet extra opgewaardeerd.”
Onderscheid
Om het verschil met optische observatie te laten zien, werden ook een radardetector met plaatsbepaling en een thermische camera van Hikvision gedemonstreerd. Voor detectie van een indringer bleek, zoals viel te verwachten, de thermische camera niet te verslaan. De DS2TD1217x/V1 kost slechts een paar honderd euro, maar biedt een thermisch en een optisch element, waarmee indringers feilloos zijn te detecteren. De camera kan ook onderscheid maken tussen personen en voertuigen. Wel vergt de projectering de nodige deskundigheid, zo vertelde Rolf van den Hoek van Hikvision. Zo kunnen reflecties door glas van gebouwen of auto’s voor ongewenst alarm zorgen. Ook de montagehoogte is van invloed op de effectiviteit van de detectie, waarbij de camera gebruik maakt van videocontentanalyse. Hetzelfde geldt voor radar. Muren van gebouwen kunnen voor reflecties zorgen, waardoor het soms lijkt alsof er meerdere indringers zijn.

Combinatie
Gedemonstreerd werden de ColorVu DS-2CD2347G1-L(U) met 4 megapixels, de Gold Label EXIR Dome DS-2CD2325FWD-I met 2 megapixels, de DarkfighterX DS-2DF8225IH-AEL met 2 megapixels, de bi-spectrale DS-2TD1217-3/V1 en de thermisch/optische DS-2TD1217-3V1. Met uitzondering van de DarkfighterX zijn dit camera’s die prijstechnisch in het middensegment zitten. De kwaliteitsverschillen waren duidelijk te zien, maar De Chateau benadrukte dat kwaliteit niet alleen afhangt van het type camera. Het gaat om de combinatie van camera, projectering en lichtomstandigheden. Zo kan een van de slechter presterende camera’s onder andere omstandigheden als beste uit de bus komen. Zo moest de dure DarkfighterX het afleggen tegen de ColorVu bij de observatie van het parkeerterrein. Was de straatverlichting uitgevallen, dan had de DarkfigherX mogelijk weer een veel beter beeld gegeven. Duidelijke conclusies waren uit de demonstraties dus niet te trekken, maar verhelderend waren de presentaties wel. Dat vonden ook de ervaren installateurs, die aan het evenement deelnamen. De camera’s zijn van zichzelf al erg goed, maar leveren nog aanzienlijk betere prestaties als met een aantal randvoorwaarden rekening wordt gehouden, zoals het niet in beeld brengen van de lucht bij het richten van thermische camera’s. Zou iedereen zich aan de geleerde lessen houden, dan wordt het voor criminelen al een stuk minder aantrekkelijk om cameratoezicht te negeren. 

Gedeeld

Geef een antwoord