Defensie wil Nederlandse industrie vaker betrekken

Defensie wil het Nederlandse bedrijfsleven maximaal gaan betrekken bij het kopen van nieuw materieel. Dat maakte minister Ank Bijleveld-Schouten donderdag bekend tijdens het jaarlijkse NIDV-symposium in AHOY, dat ook gedeeltelijk werd bijgewoond door koning Willem-Alexander.

Als reden voor het besluit noemde de minister de verslechterde veiligheidssituatie in Nederland, die het noodzakelijk maakt dat ons land wat dat betreft op eigen benen kan staan. “Wij moeten onszelf kunnen beschermen en hebben daarvoor een sterke basis nodig van kennis, technologie en capaciteiten.” In de door haar gepresenteerde nieuwe Defensie Industrie Strategie (DIS) staat dat Nederland onafhankelijk kennis wil kunnen blijven ontwikkelen ter verbetering van de militaire prestaties. Daarnaast is het de bedoeling om te participeren in internationale ontwikkelingen die belangrijk zijn voor het uitvoeren van militaire taken, zoals kunstmatige intelligentie, cyber en robotica. Zelfs aan ontwikkeling van satellieten voor inlichtingenfuncties wordt gedacht. Zo’n 350 bedrijven gaan hiervan profiteren, vertelde staatssecretaris Mona Keijzer.

Vakbeurs
Onderdeel van het symposium is een vakbeurs. Hier was vooral wapentuig en legermaterieel te zien en producten om dat te vernietigen als het van de vijand is.    Maar ook stonden er leveranciers van producten die in de civiele veiligheidssector hun nut kunnen bewijzen. Veel van deze producten hebben hun bestaan te danken aan Defensie, dat vaak veel geld kan besteden aan innovatie en daarom geldt als ‘launching customer’. Jaren later komen er dan civiele versies van de producten, tegen prijzen die ook bedrijven zich kunnen permiteren.
Enkele grote fabrikanten van defensiematerieel geven altijd de toon aan op de beurs, zoals KPN, TNO, Damen en Thales, maar er was ook plaats voor kleinere aanbieders van onder andere beveiligingsproducten.
EAL Apeldoorn toonde bijvoorbeeld toegangssystemen voor de Rijkspas en Defensiepas, maar ook IRIS-ID, een hoogwaardig toegangssysteem met biometrische identificatie op basis van het irispatroon. Het bedrijf kreeg speciaal bezoek op de stand van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie die het moderne alternatief voor de huidige, verouderde sluitsystemen kwam bewonderen.

Onverwoestbaar
Een andere beveiligingsleverancier was Remtech, dat gespecialiseerd is in deuren die aan de hoogste eisen voor bouwkundige veiligheid voldoen. Bijzonder is de deur die uit twee stalen panelen bestaat, waartussen verschillende vulmaterialen kunnen worden aangebracht, die de deur bestand maken tegen kogels, explosieven, gereedschappen of andere ongewenste zaken.
Interessant was ook de serverkluis die Eurotempest liet zien. Deze is voorzien van een ventilatiesysteem, zodat servers al draaiend in een beveiligd en verankerd compartiment kunnen worden opgeborgen.
TSS International is een bedrijf dat gespecialiseerd is in vrijwel onverwoestbare autobanden, voor bijvoorbeeld geldwagens, militaire voertuigen en VIP-limousines. Ook maakt dit bedrijf beschermende constructies voor brandstoftanks in voertuigen.
Verder waren tal van dronefabrikanten te zien, alsmede bedrijven die oplossingen bieden om drones onschadelijk te maken. Cyber was vreemd genoeg wat ondervertegenwoordigd.
Wel stond FoxIT prominent op de beurs, maar verder draaide het toch vooral om het ouderwetse ijzer en knalwerk, dat helaas nog altijd nodig blijkt om na diplomatiek falen alsnog tot een gewenste situatie te komen.

Gedeeld

Geef een antwoord