Drones en AI in toekomst militaire gezondheidszorg

De soldaat van de toekomst krijgt implantaten. Die regelen z’n stressniveau en monitoren zijn fysieke toestand. “En jullie denken toch niet dat we over een paar jaar nog met autootjes en mensen het veld in rijden om gewonden op te halen? Dat gebeurt met drones.”

Aan het woord was futurist en veelgevraagd spreker Richard van Hooijdonk, die vorig jaar ook sprak tijdens het Security Café in Nijkerk. Zijn publiek bestond ditmaal uit medewerkers van de militaire gezondheidszorg, met bijna 1.300 aanwezigen ruim een derde van de medische tak van Defensie.

Uitdagingen van de toekomst
Ook dit evenement vond heel toevallig plaats in Nijkerk. Daar hield Defensie het MGZ-symposium (militaire gezondheidszorg). Hoewel de gezondheidszorg van de krijgsmacht zwaar getroffen is door de bezuinigingen, wordt er inmiddels hard gewerkt aan herstel. Volgens commandant Defensie Gezondheidszorg Organisatie commandeur-arts Remco Blom was de dag dan ook niet alleen bedoeld om zijn mensen te enthousiasmeren, maar vooral om samen na te denken over de uitdagingen van de toekomst.

Andere mindset
De wereld is onveiliger, onvoorspelbaarder en complexer geworden. Een grootschalig conflict is weer een realistisch scenario. Het operationeel optreden is alleen sterk veranderd. Hybride oorlogsvoering, wisselende internationale coalities, moeilijk begaanbare gebieden en extreme operationele omstandigheden in een hoog geweldsspectrum. Dit stelt hoge en andere eisen aan de operationele zorg.
Uiteenlopende sprekers lieten hier hun licht over schijnen. Zoals Hoofd Opleidings- en Trainingskunde majoor Willem Goes. Voor de medische keten schetste hij de gevolgen van een grootschalig conflict. Van een zelfgekozen missie ver weg, naar een onvrijwillige en grootschalige oorlog. “Op het eerste scenario zijn we prima voorbereid. Maar om pak ‘m beet 400 gewonden op één dag op te vangen, moet er nog veel gebeuren. Om te beginnen met de mindset van de betrokkenen.”

Ethische risico’s
De technologische ontwikkelingen zijn, met name in de medische sector, niet te stuiten. Binnen afzienbare tijd vertelt onze spiegel ons ’s ochtends aan de hand van onze iris of we bij de dokter langs moeten. Tip van Van Hooijdonk aan de huidige generatie (grijze) generaals: Geef jonge honden en ethische hackers de ruimte. Alleen zo zorg je dat je technologisch de boot niet mist en kun je je tegelijkertijd beschermen tegen de (ethische) risico’s die dit met zich meebrengt.
Tussen de voorspellende en wijze woorden door, zagen de deelnemers de militaire zorg van vandaag, morgen en overmorgen met eigen oog op een groot opgezet expoplein. Welke triagemogelijkheden zijn er in het gewondennest? Hoe meet je tegenwoordig iemands fitheid en hoe ziet het nieuwe Role 2–hospitaal eruit?

Maatschappelijk relevant
Aan het einde van de dag was de zaal nog steeds tot de laatste stoel gevuld. De ervaring leerde dagvoorzitter Charles Groenhuijsen dat dit alles zegt over het aangeboden programma. De volle zaal mocht vervolgens nog vragen afvuren op Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. Die stonden samen op het podium voor de afsluiting. Bauer zei de toekomst van de militaire gezondheidszorg met vertrouwen tegemoet te zien. Vanwege de maatschappelijke relevantie die de werknemer van de toekomst wil, maar vooral vanwege de mensen tegenover hem.

Gedeeld

Geef een antwoord