Geslaagde partner summit voor Axis Communications

Samen met partners als Genetec, Milestone en 2N verwelkomde Axis Communications donderdag enkele tientallen andere partners, distributeurs en installateurs. Deze konden kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen. Niet alleen op het gebied van beveiliging, maar ook voor winkeloptimalisatie, parkeerbeheer en smart buildings.

De fraaie locatie, ‘Innovatiekracht’, in Spijkenisse, was zowel qua naam als qua uitstraling goed gekozen. Het evenement bood een afwisseling van constructieve inleidingen, educatieve workshops en entertainment in de vorm van goochelaars en casinospelletjes. Tijdens een plenaire inleiding stelde Axis de nieuwste producten voor, zoals camera’s die in winkels aan een standaard lichtrailsysteem gemonteerd kunnen worden. “Winkels veranderen vaak hun inrichting en het is dan niet handig als camera’s vast gemonteerd zitten”, legde Edwin Brokke uit. Andere noviteiten waren een camerabeugel voor twee camera’s, coax-converters voor voeding en data via een bestaand coax-netwerk, microfoons – eventueel met software voor geluidsanalyse en beheer via Genetec- of Milestone-platforms – en een aantal complete oplossingen voor middelgrote projecten.
Makkelijker kiezen
Brokke vestigde ook de aandacht op Axis Site Designer, een handige tool waarmee voor elk project de meest geschikte componenten bij elkaar gezocht kunnen worden. Zo wordt het makkelijker kiezen uit de circa 160 verschillende camera’s en andere componenten van de fabrikant. Als het systeem eenmaal geïnstalleerd is, kan het met de Axis System Health Monitor in de gaten worden gehouden. Als firmware verouderd raakt of een defect optreedt, weet de beheerder dat direct. Tot slot ging de sales engineer van Axis in op de vele mogelijkheden van Analytics. De fabrikant biedt zelf verschillende functies, maar nog uitgebreider zijn de mogelijkheden die in samenwerking met partners worden geboden. Zo ontwikkelde een Belgische partners software waarmee camera’s als rookdetector in zeer grote ruimtes kunnen dienen. Getoond werden functies als fence guard, waarbij het overschrijden van een denkbeeldige lijn tot alarm leidt en loitering guard, voor alarm als mensen langer dan toegestaan ergens blijven rondhangen.

Cybersecurity
Erik Janssen van Axis ging in op het belang van cybersecurity. Een droog onderwerp, zo stelde hij, maar wel een heel belangrijk onderwerp. “Cybersecurity voegt niet echt iets toe. De beelden worden er niet beter van. En het maakt de systemen duurder en ingewikkelder. Maar het is wel nodig. Niet alleen staat je goede naam als gebruiker van camera’s op het spel als beelden uitlekken, maar je kan ook hoge boetes krijgen. Je werkt tenslotte met persoonsgegevens.” Janssen toonde wat statistieken, zoals de 10.000 datalekken die in 2017 bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn gemeld.
Axis besteedt veel aandacht aan cybersecurity, maar toch werd recent een lek in de beveiliging ontdekt. De ontdekker meldde dit bij de fabrikant, die direct nieuwe firmware ontwikkelde om het lek te dichten. Het was in orde, voordat het nieuws openbaar werd gemaakt, maar toen hadden gebruikers nog niet al hun camera’s van de nieuwe firmware voorzien. Janssen wees op het belang daarvan. “Beveiliging van gegevens is een gedeelde verantwoordelijkheid voor gegevensverantwoordelijken, zoals de eindgebruiker, en gegevensverwerkers, zoals meldkamers en leveranciers van clouddiensten.” De AVG verplicht fabrikanten onder andere om producten al in de ontwerpfase goed te beveiligen. Daarbij is het volgens Janssen belangrijk om ook naar leveranciers te kijken. “We horen als fabrikant onze eigen koffer in te pakken. Dat doe je niet als je componenten van anderen inkoopt, zonder dat je weet of die veilig zijn.”

Workshops
Naast de plenaire inleidingen kon een kleine beurs met partners worden bezocht en waren er workshops over analytics, toegangsbeheer, radardetectie, audiosystemen, de Companion Line en Camera Station. Deelnemers konden uit vier van deze onderwerpen kiezen.
Op het gebied van analytics is er al keuze uit 106 verschillende functies van Axis zelf en van partners. Veel hebben er te maken met traditionele beveiliging, maar er zijn ook systemen voor het monitoren van het verkeer.
Camera’s zien het automatisch als een opstopping ontstaat of als er een ongeval plaatsvindt.
Daarnaast worden systemen steeds slimmer in het herkennen van gedrag. Het kan hierbij gaan om kwaadaardig gedrag, maar ook om het gedrag van winkelend publiek, waaruit de winkelier kan afleiden hoe hij de inrichting van zijn zaak kan verbeteren. Het ontstaan van rijen wordt gesignaleerd, maar het is ook mogelijk om een profiel van klanten samen te stellen. Zo is na te gaan welk geslacht klanten hebben en welke leeftijd. Interessant waren ook camera’s die automatisch personen volgen en er op inzoomen.

Gedeeld

Geef een antwoord