Klanten blij met eindelijk weer een ADI Expo

Met de ADI Expo bood de distributeur zijn klanten voor het eerst sinds 1,5 jaar weer de gelegenheid om met fabrikanten van gedachten te wisselen. En dat werd gewaardeerd, zo bleek uit de flinke bezoekerscijfers. Als locatie was ditmaal gekozen voor het stadion van Willem II in Tilburg.

Voor de organisator van het evenement moet het een opluchting zijn geweest dat er niet op het laatste moment een coronakink in de kabel kwam. Maar de gevreesde persconferentie met Mark Rutte en Hugo de Jonge bleef uit, dus kon het feest in de ochtend van 21 oktober in alle hevigheid losbarsten. Om topdrukte te vermijden was de ochtend voor Nederlandse en de middag voor Belgische bezoekers, maar het was niet nodig die regel streng na te leven. De spreiding van bezoekers ging praktisch vanzelf.

Buitenlandse exposanten
Het evenement had ook weinig last van reisbeperkingen. Er waren verschillende exposanten uit met name Engeland overgekomen. Daarnaast kon met Belgische en Duitse fabrikanten worden gesproken. Tussendoor vonden de hele dag seminars plaats in een aparte ruimte en werd in en rond het stadion gemonteerde camera-apparatuur gedemonstreerd.

Tijdens de seminars kon een aantal exposanten dieper ingaan op de technologie van hun producten.

In een speciale ruimte konden videosystemen live worden gedemonstreerd, via buiten gemonteerde camera’s. Het was wel jammer dat Willem II niet even een risicowedstrijd had georganiseerd tijdens de ADI Expo.Prominent aanwezig in de ‘experience room’ was Milestone met het bekende VMS XProtect. Bezoekers konden even doen alsof zij securitymanager van Willem II waren, ook al moest het ditmaal zonder spelers en publiek.Buiten konden de verschillende fabrikanten de kwaliteiten van hun camera’s laten zien.
De eigenlijke Expo vond plaats in een grote zaal, waar tientallen leveranciers van ADI een table top hadden om hun nieuwste producten aan de bezoekers te tonen.

Bij 2N stond de nieuwe 2N IP Style in de belangstelling. Maar de in IP-intercoms gespecialiseerde fabrikant toonde ook de andere populaire modellen, zoals de modulair te configureren IP Verso.Bij AddSecure draait het om beveiligde alarmcommunicatie. De producten worden steeds belangrijker, nu verouderde netwerktechnologieën worden afgeschaald. Met een converter van AddSecure is het dan niet nodig het alarmsysteem te vervangen. Daarnaast richt de fabrikant zich meer en meer op het Internet of Things en zorgt hij ervoor dat alle mogelijke apparaten veilig met elkaar via een infrastructuur als internet kunnen communiceren. Dit alles met de mogelijkheid om de communicatie voortdurend te monitoren.
AG Neovo demonstreerde de nieuwste generatie beeldschermen die speciaal zijn bedoeld voor beveiligingswerkzaamheden en daarom ergonomisch geschikt zijn om lange tijd achtereen bekeken te worden, zonder dat oogklachten ontstaan. Op de grote 4K-schermen uit de nieuwe QD-serie kunnen met gemak beelden van meerdere camera’s met grote scherpte worden weergegeven.Voor het traditionele inbraakdetectiewerk konden bezoekers terecht bij Alarmtech, dat een uitgebreid programma aan componenten toonde. De Zweeds fabrikant produceert alles in eigen huis en laat producten certificeren door VdS.
Araani verandert bewakingscamera’s in branddetectoren. De software is vooral bedoeld voor bewaking van grote ruimten en gebieden, waar traditionele branddetectie niet of niet effectief te gebruiken is, zoals in grote fabriekshallen of op het productieterrein van een chemische fabriek.

Bij Axis werden uiteraard de nieuwste camera’s getoond, maar ook waren er intercoms te zien en werd uitgebreid uitleg gegeven over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Via ACAP wordt ontwikkelaars een platform geboden om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Kathleen Vandoninck van Bandit probeert ADI-directeur Koen de Rooij te overtuigen van het nut van mistgeneratoren, maar kon tijdens de Expo helaas geen demonstraties geven. De nieuwe trend is de mobiele mistgenerator die heel handig kan zijn tijdens bijvoorbeeld een kunstexpositie.

Bosch Security Systems legde de nadruk op de nieuwe brandmeldpanelen Avenar 2000 en 8000. Deze zijn volledig modulair, waardoor eenvoudig een systeem op maat is samen te stellen. Integratie met ontruimingsalarm met gesproken woord is eveneens een mogelijkheid. Onderhoud kan op afstand gebeuren en Bosch heeft veel in het werk gesteld om de panelen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Hoewel draadloos een snelle opmars maakt, is er nog genoeg business voor Cable Masters, dat speciaal voor alarm- en videoapparatuur ontwikkelde kabels levert.CDVI profileert zich in toenemende mate als fabrikant van toegangssystemen voor high security-toepassingen. Te zien waren de nieuwste controllers en lezers, die alle informatie volledig versleutelen. Ook toonde het bedrijf de producten van het recent overgenomen Ievo, dat zeer hoogwaardige vingerscanners ontwikkelt. Met deze apparatuur valt praktisch niet te frauderen.Comnet is specialist in beveiligde communicatie en is een zusterbedrijf van het bekende Vanderbilt Industries. Het bedrijf brengt verschillende oplossingen voor beveiligde communicatie via utp-netwerken, draadloze netwerken, glasvezel en zelfs coax. Veel van de producten zijn ook geschikt om via PoE en PoE+ de aangesloten apparatuur te voeden.Nieuw bij Dahua was onder andere de TiOC 2.0. Deze camera signaleert niet alleen indringers, maar helpt ook ze op de vlucht te jagen met gekleurde schijnwerpers en door de beheerder ingesproken dreigementen. Ook Full Color 2.0 werd getoond. Deze technologie zorgt voor een aanzienlijk mooiere kleurenweergave bij camera’s. Verder toonde Dahua camera’s die met speciale software geschikt zijn om brand te detecteren.Elmdene is een specialist in voedingen voor de meest uiteenlopende systemen. Er zijn bijvoorbeeld speciale voedingen voor camera- en toegangssystemen. Verder werd een voedingsunit getoond voor brandmeldsystemen conform de EN54.Het paradepaardje bij Hanwha Techwin was de multisensorcamera die opengewerkt was te bewonderen. Ook deze fabrikant zet in op softwareontwikkeling met kunstmatige intelligentie. Verder worden tal van oplossingen ontwikkeld voor niet-security toepassingen, zoals verkeersmanagement en procesbewaking.Hikvision besteedde veel aandacht aan de thermische camera’s voor het signaleren van indringers. Maar ook werd uitgebreide informatie gegeven over andere innovaties, zoals de nieuwste cloud-oplossingen. Ook hier kon de laatste stand van zaken op het gebied van kunstmatige intelligentie worden bekeken.
Honeywell liet zien wat de fabrikant op het gebied van branddetectie te bieden heeft. Interessant zijn de draadloze rookmelders die alarmsignalen aan elkaar doorgeven, om op die manier het centrale paneel te bereiken. Verder werd het bekende aspiratiesysteem van Vesda getoond, evenals een systeem waarbij rook met behulp van een soort laserlicht wordt gedetecteerd.

Ook Honeywell Home was van de partij op de ADI Expo. Onder andere de producten van Videofied werden getoond voor draadloze buitendetectie en beveiliging van woningen, waarbij meldingen naar een app worden gestuurd. Verder werden de complete setjes voor woningbeveiliging – Total Connect – aan het publiek gepresenteerd. Deze zijn bedoeld voor snelle en eenvoudige installatie, zonder gedoe met kabels.Motorola stond met een grote verscheidenheid aan producten, waaronder de camerasystemen van Avigilon. Maar natuurlijk ontbraken ook de welbekende portofoons en andere draagbare communicatie-apparaten niet.

De trots van Optex is de Lidar Redscan Pro, een geavanceerde detector die getriggerd werd door opblaasbare mannetjes, die in de wind dansten. De Lidar kan precies vaststellen waar een indringer zich bevindt en heeft geavanceerde software aan boord om onnodig alarm tegen te gaan. Voor de zekerheid is via een ingebouwde camera de oorzaak van een alarm te bekijken.

Bij Paxton was uiteraard het nieuwe Paxton10 te zien, waarbij toegangsbeheer op eenvoudige wijze wordt uitgebreid met camerabewaking, zodat bij incidenten visueel te zien is wat er aan de hand is. De apparatuur was werkend te bekijken op de demonstratiepanelen en het was voor iedereen duidelijk dat Paxton het installateurs zo makkelijk mogelijk wil maken.PowerSonic toonde het assortiment aan noodstroomapparaten en beveiligingen tegen spanningspieken op het elektriciteitsnet. Zeker bij gevoelige beveiligingsapparatuur zijn dergelijke producten onmisbaar.Qognify toonde het videomanagementsysteem, dat voorheen bekend was als SeeTec. Het wordt onder andere op luchthavens en andere zeer grote producten toegepast.

Tef is een specialist in branddetectie. Getoond werden de nieuwe brandmeldcentrales GEKKO & OCTO in het 10MB CHAMELEON Netwerk. Verder zagen bezoekers de HSI Fire & Safety testmaterialen voor brandmelders en de adresseerbare aspiratiesystemen, die rookdeeltjes in aangezogen lucht kunnen waarnemen en analyseren. Op die manier kan vaak brand door kortsluiting worden voorkomen.Texecom presenteerde onder andere Texecom Connect en Texecom Cloud. Met het eerste product is het alarmsysteem, maar ook de domotica met een handige app te beheren. Er is een app voor gebruikers en een uitgebreidere app voor installateurs, die daarmee service op afstand kunnen bieden. Voor grotere installaties voor meerdere gebouwen is Texecom Cloud ideaal. Zeker voor installateurs opent dit product een wereld van nieuwe mogelijkheden.Thermokan was een beetje vreemde eend in de bijt met systemen die bedoeld zijn voor klimaatbeheersing in gebouwen. Met speciale sensoren is de hoeveelheid CO2 in de lucht in de gaten te houden. CO2 is weliswaar niet giftig, maar een hogere concentratie kan tot slaperigheid en afwezigheid leiden, wat op sommige plekken erg gevaarlijk kan zijn.

Tyco | Visonic toonde verschillende alarmsystemen uit de PowerMaster-serie en apparatuur waarmee het comfort in woningen is te vergroten. Verder waren diverse camera’s te zien.
Ook een accu is onmisbaar in een goed beveiligingssysteem. Verschillende soorten en maten waren te zien bij Yuasa Battery.

Eaton toonde tijdens de ADI Expo de verschillende noodstroomapparaten en beveiligingen tegen spanningspieken.

Gedeeld

Geef een antwoord