Korpschef Politie genomineerd voor Big Brother Award

De Korpschef van de Nationale Politie is genomineerd voor de Expertprijs van de Big Brother Awards.

Aanleiding is de inzet op predictive policing, het gebruik van gegevens of big data om crimineel gedrag te voorspellen en mogelijk in te grijpen voordat er een strafbaar feit is gepleegd.

Big Brother Award
Om dit soort voorspellingen te kunnen doen, heeft de politie een enorme bak aan gegevens nodig. Het vergaren van informatie wordt een doel op zich. Uit een gelekt document wordt duidelijk dat de politie zelfs al werkt aan een landelijk dekkend netwerk van sensoren om “gebeurtenissen in de nabije toekomst te voorspellen” en “proactief te acteren”. Als een burger afwijkt van de norm is hij verdacht en wordt [hij] een risicoburger”, zegt criminoloog Schuilenburg van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vorige week maakte Bits of Freedom de drie genomineerden voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards 2015 bekend. Achmea, Microsoft en Ronald Plasterk strijden om de ‘prijs’.

Jaarlijks reikt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom de Publieksprijs en Expertprijs uit aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. De Korpschef van de Nationale Politie is de eerste van drie genomineerden voor de Expertprijs, de andere twee genomineerden worden woensdag en donderdag bekendgemaakt.

Gedeeld

Geef een antwoord