SST Event van SmartSD in teken van grote veranderingen

‘Time for change’, was het thema van Smart Security Technology, een grootschalig evenement van SmartSD, dat donderdag bijna duizend beveiligingsspecialisten uit de Benelux kennis liet maken met de nieuwste ontwikkelingen in de beveiligingstechnologie en de gevolgen daarvan voor hun bedrijfsvoering.

“De wereld van beveiliging is in volle vaart aan het veranderen”, waarschuwde Cynthia Reekmans, die de spectaculaire opening van het evenement presenteerde. “Een sneltrein van nieuwe verdienmodellen, waar je nu nog op kunt springen als je hem niet wilt missen.”
Het jaarlijks georganiseerde Smart Security Technology, kortweg SST, vond ditmaal plaats in het Belgische Heusen-Zolder in een prachtig stuk industrieel erfgoed, dat tot 1992 als steenkolenmijn heeft gefungeerd. Waar ooit de machines stonden om elektriciteit op te wekken, stonden nu bijna vijftig leveranciers van SmartSD om bezoekers te bedienen met informatie rechtstreeks van de fabrikanten van de technologie.
Weerstand tegen veranderingen
De opening stond dus geheel in het teken van veranderingen in de maatschappij en de gevolgen daarvan voor de beveiligingsmarkt. “Verandering is de enige constante”, zei futurist Jerko Bozikovic. Hij toonde enkele voorbeelden van ontwikkelingen die wij ons tien jaar geleden niet konden voorstellen en die nu gemeengoed zijn geworden. “We gaan naar een ‘sharing economy’, waarbij niet langer voor goederen, maar voor het gebruik daarvan wordt betaald. Ook in de beveiliging.” Bozikovic zei wel te begrijpen waarom er binnen zoveel bedrijven weerstand is tegen veranderingen. “Het is moeilijk om uit de comfortzone te komen. We hebben liever zekerheid, veiligheid en standvastigheid. Maar die begrippen staan nooit voor 100 procent vast. Verandering wel.” De spreker citeerde Elon Musk van Tesla: ‘I could either watch it happen, or be part of it.’ Hij adviseerde de aanwezige ondernemers hun organisaties te veranderen, maar wel met beleid. “Eerst maak je mensen van onbewust naar bewust onbekwaam. Dat demotiveert. De volgende fase is van bewust naar onbewust bekwaam. Dat motiveert. Voer veranderingen dus pas door als je mensen er klaar voor zijn!”

Interessante verdienmodellen
Cynthia Reekmans vroeg cloud-expert Peter Witsenburg, President David Sullivan van Acre International Vanderbilt en investeerder Paul Lamers naar hun visie op de komende veranderingen. “Er bestaan veel misverstanden over de cloud”, antwoordde Witsenburg. “Mensen vinden het ongrijpbaar en twijfelen aan de veiligheid. Maar waarom zou het onveilig zijn, als alle elektronische betalingstransacties er gebruik van maken? Een cloud is veel veiliger dan een eigen server en je hebt geen omkijken naar onderhoud. Wel is het essentieel om passende eisen te stellen aan een cloud-provider, zodat de dienst aansluit op het risico.”
Sullivan wees erop dat de beveiligingsindustrie elke vijftien jaar een grote verandering doormaakt. “In 2000 was dat de opmars van IP en in 2015 begon Security in the Cloud de markt te veroveren. Het biedt heel nieuwe en zeer interessante verdienmodellen voor installateurs.”
Op dat laatste ging Lamers dieper in. “Investeerders en aandeelhouders hebben een grote voorkeur voor bedrijven met een continue kasstroom en dat is niet voor niets. De risico’s zijn kleiner en de winstverwachtingen zijn goed te voorspellen.” Hij adviseerde installateurs om af te stappen van het verdienmodel met eenmalige omzet per klant en over te schakelen naar ‘recurring business’, ofwel het leveren van diensten op abonnementsbasis.

Netwerkmogelijkheden
Dat er onder installateurs veel behoefte is aan kennis, bleek niet alleen tijdens de opening, waarbij de enorme zaal amper groot genoeg was om iedereen plaats te bieden, maar ook tijdens de goed bezochte seminars, die door de leveranciers werden verzorgd. Daarnaast mochten de leveranciers op de beursvloer ook niet klagen. Ze kwamen medewerkers tekort om alle geïnteresseerden te woord te staan. Dat het evenement bijna duizend bezoekers trok, kwam overigens niet alleen door het interessante programma. SmartSD heeft de afgelopen jaren een zekere reputatie opgebouwd, voor wat betreft het organiseren van evenementen voor klanten en leveranciers. De inhoud spreekt de bezoekers aan, maar zeker ook de altijd prachtige locaties, de sfeer, de netwerkmogelijkheden en de uitstekende catering. Daardoor zijn de altijd drukke en door personeelsgebrek geplaagde installateurs toch elk jaar bereid een dag op te offeren van SST.

Kennis delen
Op de beursvloer waren verrassend weinig producten te zien. De leveranciers stonden er op de eerste plaats om vragen van installateurs te beantwoorden en hun kennis met de bezoekers te delen. Toch zijn er natuurlijk altijd mensen die juist techniek willen zien. Voor hen waren op het buitenterrein de rijdende showroom van Hikvision en een aantal tenten geplaatst, waar onder andere de nieuwste ontwikkelingen in cameratechnologie live werden gedemonstreerd.
Een aantal bedrijven liet op de beurs wel de laatste innovaties zien. Zo toonde Risco de nieuwe NVR, waarmee vier camera’s via een app te bedienen zijn. Ook een aantal nieuwe detectoren werd getoond. Hanwha demonstreerde een domecamera, die geheel uit hardwaremodulen bestaat. Uit de modulen kunnen tientallen cameravarianten worden samengesteld. De camera’s worden na aansluiting van de bekabeling met behulp van een sterke magneet aan de voet gekoppeld, waarna de dome wordt geplaatst. Afbeeldingsresultaat voor sony HMX serie minidomes met EVASony toonde onder andere de nieuwe minidomes en Bosch liet trots het nieuwe vlaggenschip, de FLEXIDOME IP starlight 8000i zien. Genetec demonstreerde versie 5.8 van Security Center, met onder andere op maat te maken dashboards, automatische controle op het functioneren van het camerasysteem en een app, die nu het totale beheer van het systeem mogelijk maakt. Vanderbilt toonde de nieuwste integratiemogelijkheden en gaf daar ook een seminar over, Optex toonde de nieuwste series buitendetectoren, zoals de CDX en RXC, Dahua en Hikvision lieten zien hoe snel en nauwkeurig tegenwoordig mensen en voorwerpen worden herkend met slimme camera’s, Paxton legde veel nadruk op de innovatieve PaxLock Pro en ook ASSA ABLOY was aanwezig met hypermodern deurbeslag, zoals de Aperio. Op een aantal van deze producten komt BeveiligingNieuws.nl in aparte artikelen terug. Onderstaand nog een sfeerimpressie van het bijzonder geslaagde evenement van SmartSD. Bekijk ook de video op YouTube.
 

Gedeeld

Geef een antwoord