Veel fabrikanten werkten samen tijdens ADI Expo

De toekomst is aan open systemen. Dat was één ding dat wel duidelijk werd tijdens de 5 maart gehouden ADI Expo. Tal van producten van verschillende merken werden tot één systeem geïntegreerd, waarmee indrukwekkende demonstraties werden gegeven.

Het moet voor de organisator een spannende tijd zijn geweest, nu ook in Europa sprake is van een explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen. Veel bedrijven leggen hierdoor reisrestricties op aan hun medewerkers. Tijdens de ADI Expo was op een waarschuwingsbordje bij de ingang na echter weinig te merken van het nieuws dat nu al dagenlang de voorpagina’s van de kranten vult.

Ook het protocol om geen handen te schudden werd niet of nauwelijks nageleefd. En niemand droeg een mondkapje of handschoenen tijdens het evenement. Voor ADI moet het een opluchting zijn geweest dat alle exposanten kwamen opdagen. Ook aan bezoekers was geen gebrek. Ondanks de structurele personeelstekorten, kwamen vele installateurs toch naar Bunnik om kennis te maken met de nieuwste technologische mogelijkheden die de distributeur in huis heeft. Ditmaal werden meer producten dan ooit live gedemonstreerd.

Buiten waren verschillende camera’s en een radarsysteem op een mast gemonteerd, om binnen realistische demonstraties mogelijk te maken. Er waren ook anpr-camera’s bij, zodat elke bezoeker eenvoudig kon bekijken hoe hij of zij het parkeerterrein was opgereden.

Milestone’s XProtect vormde het hart van een integrale oplossing, bestaande uit camera’s, beeldschermen en andere componenten van verschillende fabrikanten. Ook het A8207-VE-deurstation van Axis werd geïntegreerd in het systeem. Eveneens in samenwerking met Axis werd getoond hoe brand- en sabotagedetectie mogelijk is met behulp van de oplossing van Araani. Als infrastructuur dienden onder andere de netwerkapparaten van Netgear, de servers van Hawc, de kasten en kabels van Connectix en de back-up- en noodstroomsystemen van Eaton.

Het van digitale intercoms bekende 2N levert sinds enige tijd ook lezers voor toegangssystemen. Intercoms waren er uiteraard ook volop te zien, zoals de onlangs geïntroduceerde Indoor Touch 2.0. De apparatuur heeft een bijzonder eigentijdse vormgeving. Volop aandacht ging ook uit naar de nieuwe IP Verso. Dit is een modulair systeem, bestaande uit verschillende frames, waarin één of meerdere componenten gemonteerd kunnen worden. Verder was de video-intercom te zien waarop ook extra camera’s zijn aan te sluiten om de omgeving te bekijken voordat de deur op afstand wordt geopend.

Bij AddSecure werd een feestje gevierd. Het was namelijk vijftien jaar geleden dat ADI de producten van de fabrikant ging leveren. Intussen is het assortiment enorm uitgebreid. De nieuwste aanwinst is de IRIS4-160, de eerste IRIS-terminal die met de IRIS Installer App via bluetooth geprogrammeerd kan worden. Het systeem is een IP-converter met wifi-moduul en 4G back-up-interface, die zorgt voor veilige conversie van pstn-signalen (analoog) naar IP (digitaal). Zo heeft het apparaat een eigen noodstroomvoorziening. Programmeren kan overigens ook via de ingebouwde webbrowser. De converter ondersteunt SIA en Contact ID.

Axis Communications legde extra nadruk op de oplossingen die ontwikkeld zijn voor bewaking van terreinen. Gedemonstreerd werden onder andere de radarsystemen, thermische camera’s en anpr-camera’s. De componenten waren buiten op een mast gemonteerd en hielden het parkeerterrein van de locatie in de gaten. Nieuw was de deurintercom A8207. Deze multifunctionele intercom combineert een volwaardige 6 MP-bewakingscamera, tweeweg-audiocommunicatie en toegangsbeheer in één apparaat.Bosch Security Systems wordt sinds kort ook door ADI vertegenwoordigd. De fabrikant beperkte zich tijdens de Expo tot de videoproducten, waarbij vooral de aandacht werd gevestigd op de geavanceerde analytics-functies. Op basis van een signalement kunnen zo bijvoorbeeld heel snel personen worden teruggevonden op uren durend videomateriaal. Ook zijn snel beelden op te vragen van objecten die zich in een verboden richting hebben begeven of die een te hoge snelheid hebben gehad. De functionaliteit is via een plug-in ook in het bekende VMS XProtect van Milestone te gebruiken. Verder toonde Bosch de nieuwe DIVAR IP all-in-one 5000 met BVMS 10.0 voor naadloos beheer van digitale videobeelden, audio en gegevens via een IP-netwerk. De volledige communicatie wordt beveiligd met behulp van AES-codering. Tot slot liet Bosch de nieuwste camera’s zien, zoals de 3000i reeks, de voor extreme omstandigheden ontwikkelde MIC IP starlight / ultra 7100i series en de FLEXIDOME IP starlight 8000i.

Tijdens de ADI Expo vonden doorlopend seminars plaats, verzorgd door verschillende exposanten. Hier legt Gerard Otterspeer van Bosch Security Systems uit hoe kunstmatige intelligentie is te gebruiken om camerasystemen veel efficiënter en effectiever te maken.

Bij CDVI ging veel aandacht uit naar de fraai vormgegeven lezers en het toegangssysteem Atrium. Interessant waren ook de nieuwe XPL ontvangers. Dankzij een helder display zijn deze ontvangers eenvoudig te programmeren. Handzenders kunnen hierdoor snel ingeleerd worden. Doordat het display aangeeft als er een RF signaal wordt ontvangen is een looptest heel eenvoudig uit te voeren. Ook is zo eenvoudig te achterhalen of er storingssignalen worden waargenomen. Het is zelfs mogelijk om nieuwe handzenders te koppelen aan de hand van een bestaande handzender. CDVI stond naast Texecom, wat een goede mogelijkheid bood om te laten zien dat Atrium eenvoudig te koppele is aan een inbraaksysteem. Zo is bijvoorbeeld in te stellen dat als een gebruiker het alarm niet mag uitschakelen hij dan ook geen toegang heeft. Het inschakelen van het alarm kan geschieden via een kaartlezer. De badge moet dan tweemaal worden aangeboden om per ongeluk inschakelen te voorkomen.

Bij Dahua was te zien hoe camera’s gezichten detecteren en alarm geven bij het signaleren van iemand die op een ‘zwarte lijst’ staat. Gezichten kunnen met de kunstmatige intelligentie worden gevolgd en makkelijk worden teruggevonden in opgeslagen beeldmateriaal. Veel aandacht ging ook uit naar technologie om de AVG te kunnen naleven, zoals het automatisch onherkenbaar maken van gezichten. Inspelend op de actualiteit toonde de fabrikant ook een warmtebeeldcamera, waarmee is na te gaan of iemand wellicht met het coronavirus is besmet. Verder waren de nieuwe 12MP Panoramic Network IR Fisheye-camera1242 IPC-EW, de 4MP WDR IR Dome AI Network Camera IPC-HDBW5442R-ASE en de 12MP AI IR Bullet Network Camera IPC-HFW7142H-Z te zien. De camera’s waren aangesloten op de NVR5216-16P-I, die alle intelligente functies perfect ondersteunt. Tot slot konden bezoekers kennis maken met de nieuwe topmodellen IPC-HDBW5842E-ZE met 8MP (4K) en de SD8A440WA-HNF (4K), alsmede met de nieuwste intercoms, die modulair zijn uit te breiden met onder andere fisheyecamera’s, belknoppen en andere functies. Ze zijn aan te sluiten via een IP of tweedraadsverbinding. Er zijn binnen- en buitenposten leverbaar in een fraaie, moderne vormgeving.
Eocortex biedt een videomanagementsysteem dat geheel modulair is uit te breiden met de meest uiteenlopende functies. Prettig is dat deze modules gewoon aangeschaft kunnen worden en er dus geen jaarlijks terugkerende licentiekosten zijn. De Russische fabrikant is inmiddels elf jaar actief en brengt geavanceerde technologie, zoals gezichtsherkenning waarbij in één beeld gelijktijdig twintig gezichten kunnen worden herkend. Bijzonder is verder dat op één systeem 4000 camera’s kunnen worden aangesloten en dat de beelden vanaf de camera tot de NVR of monitor worden versleuteld.

Hanwha Techwin demonstreerde de nieuwe multisensorcamera PNM-9084RQZ. Taco de Gier en Johan Svensson lieten zien hoe deze was opgebouwd uit vier afzonderlijk te besturen PTZ-camera’s van 5 megapixels. De behuizing is weers- en vandaalbestendig (IP66 en (IK10).

Het grote nieuws bij HID was de Signo, die tijdens de ADI Expo voor het eerst aan het publiek werd getoond. Deze nieuwe generatie lezers is niet alleen bijzonder fraai vormgegeven, maar ondersteunt ook vrijwel elke gangbare kaarttechniek en methodes om deuren met een smartphone te ontgrendelen. Deze lezers zijn ideaal voor grote en complexe organisaties, die meerdere kaartsystemen in gebruik hebben. Zelfs een in de Apple Wallet opgeslagen identiteit is te gebruiken als elektronische sleutel. De Signo-lezers maken gebruik van het Open Supervised Device Protocol, waardoor signalen al in de lezer versleuteld worden.

Hikvision toonde een originele manier van presenteren. De nieuwste producten waren verpakt in fraaie demonstratiekoffers, waardoor zij werkend gedemonstreerd konden worden. Te zien waren onder andere de nieuwste thermische camera’s, die deze vorm van indringerdetectie betaalbaarder maken dan ooit. Hikvision toonde verder een aantal nieuwe intercoms en het draadloze inbraaksysteem AX Hub.

Wie dacht het nieuwe Paxton10 te gaan beleven, werd bitter teleurgesteld. Men zal echt nog even geduld moeten hebben totdat op 15 april de Paxton10 Launchtour van start gaat. Wel waren de PaxLock Pro en de nieuwste Entry Standard Monitor te zien. Ook de Entry Audio binnenpost werd getoond. Verder was de Net2 caller ID-lezer een belangrijke noviteit. Hiermee is een deur of poort op afstand te openen door er simpelweg naar te bellen. De beller moet uiteraard wel geautoriseerd zijn. Paxton toonde verder de Entry Audio binnenpost, Net2Online en de serie draadloze online PaxLock-deurbeslagen met ingebouwde lezer en deurcontroller.

Joris Crombé van Texecom vertelde bezoekers over de nieuwe Capture-detectoren, die tijdens de ADI Expo voor het eerst werden gepresenteerd. Deze nieuwe detectoren brengen meerdere functionaliteiten samen in één product. Bovendien is er een unieke mogelijkheid tot personalisatie. Installateurs kunnen er een kapje overheen plaatsen met hun eigen logo of bedrijfsnaam erop. De detectoren onderscheiden zich verder door uitzonderlijk installatiegemak en een grote immuniteit voor nodeloos alarm. Texecom toonde verder de Impaq Shock-detectoren, die gewelddadige inbraakpogingen signaleren en de Premier Elite-serie met Texecom Connect App en TCS-clouddienst.

Tijdens de ADI Expo tekenden voorzitter Leo Lancker van Alarm Groep Nederland en managing director Benelux Koen de Rooij van ADI Global Distribution een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Leden van de AGN kunnen hierdoor van extra diensten en andere voordelen profiteren.

Directeur Erwin Schoemaker van de Federatie Veilig Nederland kwam nog even op bezoek ter voorbereiding op de nieuwe vakbeurs FireSafety & Security Event, die op 8 en 9 april plaatsvindt in ‘s-Hertogenbosch.

Gedeeld

Geef een antwoord