Evenementensector bang voor blijvend banenverlies

Volgens het CBS heeft de coronacrisis al meer dan 300.000 banen gekost. Een van de zwaarst getroffen branches is die van de evenementen. Deze profiteert ook nauwelijks van de versoepeling van de coronamaatregelen. De sector vreest dat mogelijk 70 procent van het banenverlies definitief zal zijn.

Ruim de helft van de werknemers in de evenementensector zal werkloos worden als de overheid de financiële steun stop zet. Daarvoor waarschuwen de organisatoren, die deze week de actie Red Alert zijn gestart. Nu al wordt gevreesd dat veel organisatoren het niet gaan redden en failliet zijn voordat de vaccinatie wordt ingevoerd en de samenleving terug naar ‘normaal’ kan. “Het is Code Rood en 5 voor 12”, aldus Gert-Jan Gomes van de Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE). De bekende concertorganisator André Rieu is nog somberder. Hij verwacht dat 95 procent van de entertainmentbedrijven volgend jaar failliet zal zijn als de crisis nog een jaar aanhoudt.

Toeleveranciers
Al sinds maart is het niet of nauwelijks mogelijk om concerten, congressen en beurzen te organiseren. RAI Amsterdam heeft om die reden al honderden mensen moeten ontslaan. De crisis raakt ook niet alleen de organisatoren, maar eveneens vele toeleveranciers, zoals beveiligers en cateraars. Zo zitten nu ook vele werknemers van Maison van den Boer werkeloos thuis. Volgens Gomes zijn minstens 100.000 mensen voor hun inkomen afhankelijk van de evenementensector, waarin jaarlijks 7,4 miljard euro wordt omgezet. Van die omzet blijft naar verwachting dit jaar slechts 15 procent over. Sommige evenementen gaan inmiddels namelijk wel weer door, maar op een manier die niet rendabel te krijgen is, aldus Riemer Rijpkema, die voorzitter is van een branchevereniging voor de zakelijke evenementensector. Gomes verbaast zich erover dat nog zoveel bedrijven het volhouden. Volgens hem omdat het gezonde bedrijven zijn met een volle spaarpot. “Maar die spaarpotten raken nu wel leeg. Het is noodzaak dat de overheid de steunmaatregelen voortzet.”

Gedeeld

Geef een reactie