Explosieve stijging cokemokkel in Rotterdamse havens

De haven van Rotterdam wordt overspoeld met cocaïne, maakt De Telegraaf bekend. Dit jaar wisten de opsporingsdiensten al 23 ton te onderscheppen, terwijl dat in het recordjaar 2018 nog 18 ton was. Cocaïne heeft een straatwaarde van 35.000 euro per kilo.

Volgens De Telegraaf zijn vangsten soms te danken aan tips van criminelen, als ‘afleidingsmanouvre’. Afgelopen weekend werd nog een partij van 300 kilo onderschept in een busje van een transportafdeling van de havens. Dit jaar werden vijftien partijen van meer dan 500 kilo ontdekt. De grootste vangst was een partij van 3000 kilo, die in augustus door het zogenoemde HARC-team werd onderschept. Dit ‘Hit And Run Cargo’-team is een samenwerking van de douane, het OM, de politie en de FIOD.

Gevaarlijk
In 2012 werd nog ‘maar’ 4000 kilo onderschept. Dit jaar zal dat naar schatting zes keer zoveel worden, met een straatwaarde van ruim 1,2 miljard euro. Volgens de politie is dat nog maar zo’n tien procent van wat er in totaal via Rotterdam wordt verscheept. Ook worden veel voor Nederland bedoelde partijen in andere landen onderschept, zoals in Zuid-Amerika.
De douane maakt zich intussen grote zorgen over de Brexit. Die zal veel extra capaciteit gaan vergen en daarvoor worden nu 900 mensen aangenomen, die al na drie weken training in de operationele dienst worden ingezet, compleet met vuurwapens. Voorheen gebeurde dat pas nadat drie jaar ervaring was opgedaan en een opleiding van vier maanden was gevolgd. Intussen is het werken in de havens alleen maar gevaarlijker geworden. Criminelen gaan letterlijk over lijken als het gaat om hun cokepartijen van miljoenen euro’s. De douane zegt dat nieuwe medewerkers goed worden gescreend, maar een anonieme douanier verklaart in De Telegraaf dat alleen een Verklaring Omtrent Gedrag nodig is.

Deel dit artikel via: