Extra beveiliging moskeeën na aanslag Nieuw-Zeeland

Bij verschillende moskeeën zijn de beveiligingsmaatregelen verscherpt of is politiebescherming geboden. Aanleiding vormt de bloedige aanslag in Nieuw-Zeeland, die aan 49 moskeebezoekers het leven kostte. Het dreigingsniveau voor terrorisme wordt niet verhoogd.

Een terrorist heeft in Nieuw-Zeeland in twee moskeeën 49 bezoekers doodgeschoten en ongeveer een gelijk aantal ernstig verwond. Hoewel de kans klein is dat dit in Nederland ook zal gebeuren, zijn bij verschillende islamitische gebedshuizen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Niet vanwege een concrete dreiging, aldus de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, maar vanwege de gevoelens in de samenleving. Zij bezocht enkele moskeeën en dat deden ook de burgemeesters van Den Haag en Rotterdam. Ook is overleg gevoerd tussen moskeebesturen en de politie. In Utrecht staat een politieauto voor het islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn.

Geen grootschalige beveiligingsmaatregelen
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het niet nodig om grootschalige extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Volgens hem is Nederland alert op veiligheidsrisico’s en is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid voortdurend in contact met de koepel van moskeebesturen. Het dreigingsniveau blijft dan ook op 4 staan.
In Frankrijk en Groot-Brittannië is de beveiliging rond moskeeën wel opgevoerd. Er wordt extra gepatrouilleerd door de politie. Ook synagogen worden extra in de gaten gehouden. Dit omdat rekening gehouden wordt met copy cat-gedrag.

Gedeeld

Geef een reactie