Extra beveiliging in Nederland vanwege aanslag Parijs

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen.

Charlie HebdoDe beveiliging in Den Haag is aangescherpt naar aanleiding van de aanslag in Parijs bij de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen omkwamen. Om welke instellingen het gaat is uit veiligheidsoverwegingen niet bekend gemaakt.
Ook de redactie van De Telegraaf wordt extra beveiligd. Bij het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam staan extra beveiligers.
Over de effectiviteit van extra beveiliging en wie het moet regelen is in Nederland momenteel veel discussie.  Journalist en cartoonist Stéphane Charbonnier van het Franse satirische blad Charlie Hebdo, is een van de dodelijke slachtoffers van de aanslag in Parijs. Voor Charbonnier was er extra beveiliging, hij had nog steeds politiebewaking.
Burgemeester Van der Laan van Amsterdam wil een gesprek met de hoofdredacteuren van de media die in Amsterdam gevestigd zijn om het te hebben over de veiligheid van de redacties in de stad. Ik denk dat niemand zich nu veilig voelt, zegt hij. In Amsterdam ook de redactie van de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Parool en stadszender AT5 gevestigd.
Meerdere Franse moskeeën lijken donderdag doelwit te zijn geworden na de aanslag. Op verschillende plaatsen in Frankrijk zijn bij moskeeën ontploffingen geweest en schoten afgevuurd
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept de achterban op deel te nemen aan steunbetuigingsactiviteiten zoals vreedzame manifesten in verschillende steden. Moskeeën in Nederland worden sinds enige tijd extra bewaakt door politie, veiligheidsdiensten en burgerwachten. Onlangs werd in Zweden in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.
De situatie in Parijs is uiterst gespannen na de aanslag. Het kabinet van president Hollande is in crisisberaad bijeen, zeven mensen zijn aangehouden en een schietincident aan de zuidrand van het centrum laat alle alarmbellen weer afgaan. De Franse regering heeft woensdag de beveiliging bij gebedshuizen, winkels, mediaredacties en in het openbaar vervoer verhoogd naar aanleiding van de aanslag.
De moskeeën en redacties regelen en betalen die beveiliging nu zelf. Maar het waarborgen van de veiligheid is ook een taak van de overheid. Wat vind u? Moet iedereen zorg dragen voor zijn eigen veiligheid?

Deel dit artikel via: