Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Drone Security

Connect Security

SmartSD

Paraat

EAL

Bosch Security Systems

VBN

Nimo Dog Security

VVNL

Ajax Systems

HID

GFT

Bydemes

Lobeco

Seagate

NIBHV

DZ Technologies

Paxton

HD Security

Crown Security Services

Uniview

Trigion

Sequrix

CDVI

Kiwa

Optex

Masset Solutions

OSEC

RoSecure

2N

Securitas

Service Centrale Nederland

Dahua

Secusoft

Alarm Meldnet

Oribi ID Solutions

ARAS

Brivo

VAIBS

Seris

NetworxConnect

G4S

SMC Alarmcentrale

ADI

IDIS

Multiwacht

CardAccess

i-Pro

Milestone

Hanwha Vision Europe

Explicate

Top Security

Add Secure

VideoGuard

Dero Security Products

ASIS

CSL

Unii

MPL

Nenova

PG Security Systems

Gold-IP

BHVcertificaat.online

20face

VEB

Advancis

Genetec

Hikvision

Akuvox

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

Centurion

Alphatronics

Koninklijke Oosterberg

SOBA

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

SmartCell

Eizo

Extra beveiliging voor moskeeën tijdens ramadan

5 mei 2019
Redactie
09:37

Hoewel er geen concrete dreigingen zijn, worden moskeeën in Nederland extra beveiligd tijdens de jaarlijkse ramadan, die maandag begint. Er worden vanuit de eigen achterban bewakers ingezet en het cameratoezicht wordt uitgebreid. Ook worden andere maatregelen getroffen, waarover men niets wil zeggen.

De islamitische organisaties verklaren tegenover het ANP geen aanwijzingen te hebben dat iemand iets beraamt. Toch wil men rekening houden met eventuele ernstige incidenten. Vorig jaar was er ook al toezicht tijdens de ramadan, maar volgens Mohammed Bouimj, directeur van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), hebben de mensen nu extra trainingen gevolgd en zijn er bewakingscamera’s geplaatst bij moskeeën die deze nog niet hadden.

Spanningen
De extra beveiliging zal ongetwijfeld te maken hebben met de toegenomen religieuze spanningen in de wereld. In Nieuw-Zeeland werden in maart ruim vijftig moskeegangers doodgeschoten door een rechts-extremist. Ook in Nederland vinden gewelddadigheden plaats. Zo sloegen twee mannen vorige maand de voorzitter van een moskee in Waddinxveen in elkaar en werd vorig jaar in Drachten brand gesticht in een moskee. Bij een moskee in Den Haag werden onlangs twee poppen en een spandoek met een tekst over de profeet Mohammed neergezet. “Moskeeën zijn vaak doelwit uit extreemrechtse hoek. Wat ons zorgen baart, is dat er veel sympathie is voor dat soort acties,” zegt moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri in Het Parool. Volgens hem waren er honderden mensen die vonden dat het niet ver genoeg ging om een spandoek op te hangen en dat het beter zou zijn de moskee in de fik te steken. “Daarom nemen we tijdens de ramadan zichtbare en onzichtbare maatregelen.”

Bang
Volgens Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden en van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), zijn veel moskeegangers bang. De meeste moskeeën zitten tijdens de ramadan tot de deur toe vol en dan hoeft maar iemand boe te roepen of er breekt paniek uit. Bouzzit is vooral bezorgd over moskeeën in dorpen en buitenwijken, die geen geld en capaciteit hebben voor extra beveiligingsmaatregelen. “Moskeebestuurders weten vaak niet eens wie hun wijkagent is.” Volgens Bouzzit hebben gemeenten onvoldoende besef van de dreiging en hangt hun hulp af van hoe hard je als moskee op de deur van autoriteiten kan slaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner