Extra beveiliging zendmasten wegens brandstichtingen

Volgens het AD gaan zendmastbedrijven en telecomproviders extra beveiliging inzetten om hun masten te beschermen. Dit nadat afgelopen dinsdag voor de 29ste keer brand is gesticht door vermoedelijk tegenstanders van het 5G-netwerk.

Afgelopen maandag moest een zendmast in Roermond eraan geloven en dinsdag was een zendmast in Roosendaal aan de beurt. Er zijn al vier verdachten aangehouden van eerdere brandstichtingen, maar dat lijkt geen einde te maken aan het probleem. Niet alleen de beheerders van de masten, maar ook de overheid maakt zich grote zorgen over het fenomeen, omdat afgezien van de materiële schade ook steeds tijdelijk hulpdiensten onbereikbaar worden in de getroffen regio’s. Dat kan mensenlevens kosten. Daarom heeft onderzoek naar de brandstichtingen bij de politie de hoge prioriteit.

Dreiging blijft
Omdat nog altijd niet duidelijk is of er een organisatie achter de brandstichtingen zit, blijft de dreiging aanwezig. Reden voor de beheerders van de zendmasten om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Dat gebeurt inmiddels ook bij masten van het C2000-netwerk. Er wordt onder andere extra gesurveilleerd bij plaatsen waar meerdere masten met elkaar in verbinding staan. Volgens Ed Boerema van beheerder Cellnex is brandstichting lastig te voorkomen. Tegen het AD zegt hij dat het probleem niet met camera’s was op te lossen. Die werden vernield en gaven veel onnodige meldingen. Een ander probleem is dat heel Nederland vol staat met masten. Vaak staan die op daken van gebouwen, wat de beveiliging nog extra moeilijk maakt. Boerema ziet meer in goede voorlichting over 5G om de zorgen over gezondheidsklachten weg te nemen en zware bestraffing van de daders.

Deel dit artikel via: