Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

ASIS

SmartCell

Service Centrale Nederland

JMB Groep

Gold-IP

HD Security

Top Security

Unii

Paxton

MPL

Genetec

Securitas

Paraat

OSEC

Dahua

Regio Control Veldt

ARAS

Seris

Lobeco

G4S

HID

ADI

Bosch Security Systems

Akuvox

Oribi ID Solutions

NIBHV

DZ Technologies

Multiwacht

Ajax Systems

Masset Solutions

SOBA

IDIS

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Kiwa

RoSecure

Eizo

Nenova

CardAccess

VBN

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Centurion

Hikvision

VAIBS

Optex

Alarm Meldnet

PG Security Systems

SmartSD

Alphatronics

NetworxConnect

Brivo

Nimo Dog Security

CDVI

Avigilon Alta

Add Secure

Trigion

Secusoft

20face

EAL

Koninklijke Oosterberg

Connect Security

De Beveiligingsjurist

GFT

Explicate

Hanwha Vision Europe

Milestone

Bydemes

CSL

VideoGuard

VVNL

Uniview

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

2N

VEB

Crown Security Services

Advancis

i-Pro

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Extra verdedigingsmiddelen voor boa’s op komst

5 juni 2020
Redactie
14:23

Boa’s worden ruimhartiger uitgerust met verdedigingsmiddelen. Dat meldt de Nederlandse Boa Bond na gesprekken met minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid. Als eerste mogen boa’s in gevaarlijke regio’s over een korte wapenstok beschikken. Later wordt mogelijk ook pepperspray verstrekt.

Vandaag hebben wij dankzij onze acties een belangrijke stap voorwaarts geboekt in onze strijd voor veiliger werk. Of het genoeg is, beslissen onze leden, aldus de vakbond voor handhavers en toezichthouders. Zoals het er nu naar uitziet gaat er een nieuwe regeling voor de uitrusting met geweldsmiddelen van boa’s komen. Nu geldt nog het noodzaakscriterium, wat feitelijk betekent dat er sprake moet zijn van voortdurend en blijvend fysiek geweld tegen boa’s. Met andere woorden: ‘je moet eerst flink op je bek geslagen worden, en dat moet vaker gebeuren’, aldus de woordvoerder van de Nederlandse Boa Bond. Dit criterium wordt nu gewijzigd in een veiligheidscriterium. De veiligheid van de boa’s wordt daarbij doorslaggevend.

Risico’s
De eerste stap wordt een veiligheidsplan, waarbij de risico’s van de taak (toezicht houden of handhaven) in kaart worden gebracht, ook voor de eerste minuten. Als die niet beperkt (kunnen) worden, mogen boa’s worden uitgerust met geweldsmiddelen. Het lokale gezag beslist over de toekenning van geweldsmiddelen aan de hand van het veiligheidscriterium. De minister toetst achteraf.
De korte wapenstok zal met de nieuwe regeling het eerst in aanmerking komen voor ruimhartige toekenning. Voor ruimhartige toekenning van pepperspray is nader onderzoek nodig. Daarnaast kunnen, net als nu, met de huidige criteria alle geweldsmiddelen, die de politie tot haar beschikking heeft, ook aan boa’s worden toegekend. Na onderzoek kan dat ook voor de taser gelden.

Pilots
Er was al eerder afgesproken dat er pilots zouden komen met betrekking tot het gebruik van geweldsmiddelen. Deze pilots zullen op de kortst mogelijke termijn starten. De vakbonden zullen nauw worden betrokken bij de uitwerking. De leden beslissen uiteindelijk. “Wij vinden dit een grote stap voorwaarts. Als je moet handhaven en vaak als eerste ter plaatse bent heb je te maken met agressie en geweld en moet jij je de eerste minuten kunnen verdedigen. Met het veiligheidscriterium in de nieuwe regeling wordt wat ons betreft hieraan invulling gegeven. We zullen de komende dagen in de steden waar actie is gevoerd op de werkvloer verschijnen om de afspraken toe te lichten en vooral om jullie reactie te horen. Daarnaast krijgen alle leden de kans zich uit te spreken”, aldus de bond. “Zonder onze acties, en alle collega’s die hun nek hebben uitgestoken, was deze grote stap voorwaarts niet tot stand gekomen. Wat we ook beslissen, laten we vol zelfvertrouwen blijven.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner