Facebook-software met mogelijkheden voor beveiliging

Facebook maakt drie soorten zelflerende software openbaar, waarmee objecten in foto’s kunnen worden herkend. Deze software leert vanzelf objecten te herkennen door veel afbeeldingen te analyseren en daarin patronen te herkennen. De technologie biedt ook mogelijkheden voor beveiligingstoepassingen.
Doordat Facebook de software openbaar heeft gemaakt, kunnen nu ook anderen er gebruik van maken. Zo zou de technologie gebruikt kunnen worden om bewakingscamera’s automatisch objecten te leren herkennen. Er is hiervoor al diverse software voorhanden, maar die is doorgaans niet zelflerend.
Een van de programma’s is DeepMask. Hiermee worden contouren van objecten gevormd. Op basis van de contouren en grove pixelkleuren worden objecten herkend.
Met SharpMask worden vervolgens de details teruggebracht in de afbeelding. Dit programma is dan ook vooral bedoeld om fijne contouren te herkennen, zoals gezichtskenmerken van een persoon.
MultiPathNet, tot slot, kan verschillende objecten in afbeeldingen als onafhankelijke onderdelen onderscheiden. Objecten kunnen een eigen kleur krijgen, zodat duidelijk is wat er in een beeld is te zien.
Een belangrijke reden dat Facebook de software openbaar maakt, is dat het bedrijf zo via een open source-constructie anderen wil betrekken om verbeteringen te ontwikkelen. De drie programma’s werken alleen met stilstaande beelden, maar er wordt gewerkt aan soortgelijke technologie voor video.

Deel dit artikel via: