Beveiliging nieuws

Onze partners

MPL

Centurion

HID

Nimo Dog Security

Trigion

Explicate

Dahua

OSEC

Paraat

Optex

20face

Dero Security Products

RoSecure

Service Centrale Nederland

Uniview

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Milestone

Top Security

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

ASSA ABLOY

VVNL

Oribi ID Solutions

Advancis

ASIS

Alarm Meldnet

CardAccess

SOBA

Lobeco

HD Security

Alphatronics

BHVcertificaat.online

SmartCell

Securitas

Paxton

CDVI

Secusoft

Bydemes

Add Secure

ARAS

Crown Security Services

Unii

Brivo

NetworxConnect

G4S

Sequrix

NIBHV

Nenova

Hikvision

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

Seagate

GFT

JMB Groep

Gold-IP

i-Pro

Genetec

Akuvox

VBN

Nimo Drone Security

DZ Technologies

Eizo

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Seris

VEB

ADI

VideoGuard

CSL

Regio Control Veldt

EAL

PG Security Systems

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Connect Security

Bosch Security Systems

2N

IDIS

Kiwa

VAIBS

Fenomeen buurtwacht groeit explosief

3 maart 2017
Redactie
12:21

Het fenomeen buurtwacht groeit de laatste jaren  explosief. Dat zegt Carola van Eijk, die aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden onderzoek doet naar samenwerking tussen gemeenten, politie en burgers in dagblad Trouw.

De Nationale Politie beschikt volgens Van Eijk niet over exacte cijfers. Zij schat dat in de helft van de gemeenten  zo’n zevenhonderd buurtwachten actief zijn. De organisatiegraad wisselt sterk, constateert de onderzoekster. Het varieert volgens haar van actief patrouillerende burgers tot buurt-WhatsApp-groepen. Zo extreem als in Kootwijkerbroek, waar men zelfs helikopters inzet om boeven te vangen, is het nergens.

Initiatief
Het zijn volgens Van Eijk vooral de burgers zelf die het initiatief nemen. Uit haar onderzoek blijkt dat burgers vaak een socialere wijk willen die leefbaarder is. Het gaat dus niet alleen om het vangen van boeven maar ook om het signaleren van kapotte stoeptegels en lantaarnpalen. Burgers kunnen volgens de wetenschapper waardevolle input leveren voor de lokale veiligheid en leefbaarheid. Extra wet- en regelgeving vindt zij daarvoor niet nodig, maar de gemeenten en de politie moeten de ontwikkeling wel in de gaten houden. Zij moeten samen met de burgers de grenzen afbakenen en ervoor zorgen dat burgers niet de politietaken overnemen.

Heterdaadje
Volgens Van Eijk werkt de politie graag samen met de vele WhatsApp-groepen die in Nederland  worden opgericht. Maar dan wel binnen de marge van de wet. Zo maar iemand aanhouden mag niet, behalve als een dief op heterdaad wordt betrapt. De boef moet vervolgens direct aan de politie worden overgedragen. Dwang is alleen toegestaan als de betrapte boef wil vluchten. De WhatsApp-groepen zijn volgens de onderzoekster het meest effectief als ze werken via het SAAR-principe: Signaleer de verdachte, Alarmeer de politie, App de andere leden en Reageer door de verdachte aan te spreken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner