Beveiliging nieuws

Onze partners

Paraat

Uniview

G4S

i-Pro

BHVcertificaat.online

Seagate

Trigion

VEB

Alphatronics

DZ Technologies

Bosch Security Systems

SmartCell

NIBHV

VideoGuard

Unii

Sequrix

Eizo

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

ADI

OSEC

CardAccess

Dahua

ASIS

Crown Security Services

Hikvision

ARAS

Regio Control Veldt

Genetec

HID

HD Security

Seris

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Optex

IDIS

JMB Groep

Boon Edam

NetworxConnect

Top Security

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

Nenova

Avigilon Alta

Koninklijke Oosterberg

Secusoft

Alarm Meldnet

VAIBS

De Beveiligingsjurist

Brivo

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

EAL

GFT

Multiwacht

Masset Solutions

VVNL

Paxton

Add Secure

Connect Security

Hanwha Vision Europe

CDVI

Gold-IP

Bydemes

Akuvox

Centurion

SOBA

SmartSD

Explicate

CSL

Eagle Eye Networks

Lobeco

RoSecure

Dero Security Products

Milestone

2N

Advancis

VBN

MPL

Kiwa

Securitas

20face

Traka ASSA ABLOY

Fiscus gaat weer fraudeurs opsporen met verkeerscamera’s

22 september 2018
Redactie
09:54

Nadat de Hoge Raad het had verboden, gaat de Belastingdienst toch weer gebruik maken van verkeerscamera’s om ontduikers van motorrijtuigenbelasting op te sporen. Tegenstanders vinden dit disproportioneel, omdat vanwege tientallen fraudeurs de privacy van miljoenen burgers wordt geschonden.

Langs de wegen zijn inmiddels vele duizenden camera’s gemonteerd, zodat wegbeheerders snel incidenten of opstoppingen kunnen signaleren. Met Prinsjesdag werd echter bekend gemaakt, dat de Belastingdienst de beelden nu ook wil gebruiken om auto’s te signaleren waarvoor geen motorrijtuigenbelasting is betaald. Eerder werd een soortgelijk initiatief verboden door de Hoge Raad, omdat er geen wettelijke basis zou zijn voor het verzamelen en verwerken van de camerabeelden. De overheid zou de overheid niet zijn, als dit probleem niet opgelost kon worden door de wet aan te passen. En dat gaat gebeuren, zo staat in het Belastingplan 2019.

Privacy
De Belastingdienst wil gebruik maken van camera’s van de politie, die over automatische nummerplaatherkenning beschikken. Daarvan zijn er op het moment zo’n 800 operationeel. De dienst gaat ook zelf met camera-auto’s rondrijden om overtreders op te sporen. Verwacht wordt dat dit voor 10 miljoen euro aan extra inkomsten gaat opleveren.
In 2016 werden 43 camera’s ingezet. Dat leverde al 130 miljoen foto’s per jaar op. Nu 800 camera’s gebruikt gaan worden, zal het aantal foto’s toenemen tot enkele miljarden. Organisaties als Privacy First, worden hier niet enthousiast van. Men ziet het grootschalig verzamelen van kentekengegevens als flinke inbreuk op de privacy van automobilisten. Weliswaar is beloofd dat gegevens van automobilisten die hebben betaald binnen 24 uur worden vernietigd, maar het is de vraag of dat werkelijk gaat gebeuren. In het verleden ging dat niet goed, aldus Privacy First. Ook vreest men dat de foto’s al snel voor veel meer doeleinden gebruikt gaan worden, dan het controleren van motorrijtuigenbelasting. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het plan van de Belastingdienst niettemin goedgekeurd.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner