Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

HD Security

20face

Centurion

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

Kiwa

CardAccess

Seagate

Advancis

Multiwacht

Bydemes

Hikvision

CDVI

Alarm Meldnet

Alphatronics

Sequrix

DZ Technologies

JMB Groep

Oribi ID Solutions

MPL

RoSecure

Unii

Explicate

Gold-IP

Crown Security Services

EAL

PG Security Systems

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Add Secure

Seris

HID

NIBHV

Nimo Drone Security

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Dahua

Genetec

Dero Security Products

Secusoft

Akuvox

Bosch Security Systems

VAIBS

VEB

Connect Security

SmartSD

Nenova

Milestone

2N

Uniview

Regio Control Veldt

Eizo

ASIS

SmartCell

Service Centrale Nederland

Paxton

Securitas

Lobeco

IDIS

SMC Alarmcentrale

VVNL

NetworxConnect

VideoGuard

BHVcertificaat.online

Optex

ARAS

Brivo

GFT

CSL

SOBA

Paraat

ADI

VBN

Trigion

Koninklijke Oosterberg

Masset Solutions

ASSA ABLOY

i-Pro

G4S

Flinke kritiek op plan jaarlijkse cybersecurity-audit

22 augustus 2021
Redactie
20:09

Vorige week kwam beroepsorganisatie NOREA met het plan van een soort APK-regeling voor de informatiebeveiliging van bedrijven. De jaarlijkse controles worden dan uitgevoerd door een auditor van een accountantskantoor en vooral dat laatste stuit op veel kritiek van IT-beveiligers, zo laten zij weten in het FD.

Behalve de bedrijven zelf lopen ook hun financiers risico bij een grote cyberaanval met bijvoorbeeld ransomware. Bedrijven zouden daarom moeten kunnen bewijzen dat hun IT-security op orde is, voordat zij voor een lening in aanmerking komen. Dat is het plan van beroepsvereniging NOREA, dat toegejuicht wordt door onder andere banken en accountants. Minder enthousiast is Alex Bik van BIT Datacenters. “Dit klinkt als de financiële wereld die probeert meer geld te verdienen.” Hij vertrouwt er net als enkele branchegenoten niet op dat accountantskantoren hiervoor de juiste expertise in huis hebben. Zo verwacht Roel van Rijsewijk, directeur cyberbeveiliging van defensiebedrijf Thales, dat de door NOREA beoogde verklaring vooral zal leiden tot een hoop bureaucratie, wat zal afleiden van de daadwerkelijk verdediging tegen cyberaanvallen. Andere IT-beveiligers spreken van een papieren, statische werkelijkheid, terwijl cyberrisico’s continu wisselen.

Europese standaard
Jelmer Schreuder van NLdigital wijst op de komst van een Europese standaard voor IT-security-checks, die het NOREA-plan overbodig maakt. En Bik vindt dat het weinig toevoegt aan de al bestaande certificeringen als ISO27001 en NEN7510. Michiel Steltman, directeur van brancheorganisatie Digitale Infrastructuur Nederland en voorstander van het initiatief van NOREA, wuift de kritiek af als ’typisch een reactie van techneuten’. Het gaat volgens hem niet om de techniek, maar om de procedures. Juist die blijken vaak niet in orde als een bedrijf wordt gehackt. Net zo belangrijk is het beleid na een aanval, benadrukt voorzitter Irene Vettewinkel-Raymakers van NOREA. “De bestaande normen bieden daarvoor geen oplossing.” Haar organisatie is betrokken bij de Europese standaard en maakt zich er hard voor dat naast de techniek ook naar het beleid van bedrijven wordt gekeken en of bedrijven zich daaraan houden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner