FNV: Beveiligers Schiphol leggen werk voor 20 minuten neer

Zondagavond om 19.00 uur leggen de beveiligers op Schiphol hun werk voor 20 minuten neer. Dit is de derde werkonderbreking sinds het verstrijken van het ultimatum dat FNV Beveiliging stelde aan Schiphol en de beveiligingsbedrijven. Ook vanavond staat het veilig uitvoeren van de actie voorop.

“De afgelopen dagen hebben Schiphol en de beveiligingsbedrijven de kans gehad nog eens goed na te denken over de eisen van de beveiligers. Zo dit al is gebeurd, heeft het niet geleid tot een aanbod dat tegemoet komt aan de eisen. Dus pakken de beveiligers de draad weer op. En in de loop van de week zullen de frequentie en de duur van de acties worden opgevoerd”, waarschuwt Leen van der List van de FNV.

Nú aanpassingen van de arbeidsomstandigheden nodig
Tijdens hun werk worden de beveiligers blootgesteld aan te fel licht, te hoge temperatuur en storend geluid. Ook is er onvoldoende pauzetijd en sprake van eenzijdige sta-belasting. Van der List: “De onderzoeken van TNO en FNV leveren genoeg bewijslast dat aanpassingen noodzakelijk zijn. Niet over een paar maanden, maar nú. Zeker met de zomer op komst, want dan stijgt de temperatuur op de werkplekken en neemt het passagiersaanbod enorm toe.”

Doorgeschoten marktwerking op Schiphol
Schiphol speelt, als opdrachtgever, een belangrijke rol in dit conflict, zo meent FNV. Door de eisen aan de bedrijven die Schiphol stelt en de aansturing van het werk, zouden de beveiligers steeds harder moeten werken. Terwijl Schiphol bij het doorvoeren van de nieuwe centrale security niet in staat is gebleken een werkomgeving te creëren waarin beveiligers op een gezonde manier hun werk kunnen doen.

Gedeeld

Geef een reactie