Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

Ajax Systems

EAL

HD Security

Traka ASSA ABLOY

VBN

Lobeco

Akuvox

Explicate

Trigion

SOBA

CDVI

BHVcertificaat.online

ADI

Connect Security

Bydemes

Hikvision

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

Advancis

Service Centrale Nederland

Nenova

Eagle Eye Networks

IDIS

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

20face

Crown Security Services

Paxton

PG Security Systems

Dero Security Products

Bosch Security Systems

Multiwacht

HID

Brivo

i-Pro

Dahua

2N

SmartSD

Nimo Drone Security

Eizo

Secusoft

Top Security

ASIS

GFT

NIBHV

MPL

ARAS

VAIBS

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

Optex

DZ Technologies

JMB Groep

Nimo Dog Security

Seris

Boon Edam

Paraat

Koninklijke Oosterberg

Securitas

Add Secure

RoSecure

Sequrix

VEB

Uniview

VVNL

Centurion

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

G4S

NetworxConnect

CardAccess

Unii

Alarm Meldnet

Seagate

SmartCell

Regio Control Veldt

Kiwa

Avigilon Alta

Milestone

Genetec

ASSA ABLOY

CSL

FNV: Veiligheid Schiphol onder druk door personeelsverloop

14 december 2016
Redactie
06:38

Volgens FNV nemen de veiligheidsrisico’s op Schiphol sterk toe door het stijgende personeelsverloop. Er komt wel personeel voor terug, maar dat heeft volgens de vakbond onvoldoende ervaring om verdachte situaties te herkennen.

Vandaag brengt FNV een zwartboek uit over Schiphol. Daarin roept de bond de politiek op om in te grijpen. Het betreft overigens niet alleen beveiligingspersoneel. Op Schiphol heeft iedereen een veiligheidstaak en die komt volgens de werknemersorganisaties steeds zwaarder onder druk te staan.
Vorig jaar werden maar liefst 34.000 nieuwe medewerkers gescreend voor het uitvoeren van werkzaamheden in de beveiligde zones van de luchthaven. Daarbij gaat het onder andere om beveiligers, maar ook om medewerkers bij de bagageafhandeling.

Zorgen
“We maken ons grote zorgen over toenemende risico’s voor reizigers. Tijdelijk personeel, tweederde van het totaal, heeft geen ervaring en ziet geen verdachte situaties. Er zitten ook sneller rotte appels met kwade bedoelingen tussen”, zegt projectleider Leen van der List van FNV.
Bijna alle werknemers (97 procent) noemen de situatie op de werkvloer soms chaotisch en een meerderheid zegt dat meldingen over veiligheid niet serieus worden genomen. Dit blijkt uit een rapport van FNV Luchtvaart, waarin de onzekerheid, werkdruk en veiligheidsrisico’s zijn onderzocht. Aan het onderzoek deden 457 medewerkers mee van de afhandelingsbedrijven Swissport, Aviapartner en Menzies.

Veiligheidsrisico’s
Veel medewerkers van de afhandelingsbedrijven hebben te maken met een zeer hoge werkdruk, onzekere arbeidscontracten en weinig tijd om te herstellen. Het hoge personeelsverloop, de doorgeslagen inzet van onzekere contracten, arbeidsmigranten die niet taalvaardig zijn en onervaren stagiaires worden genoemd als oorzaken voor de hoge werkdruk en daarmee gepaard gaande veiligheidsrisico’s.
Van der List: “Schiphol is niet alleen de luchthaven van de leuke reizen naar het buitenland. Voor veel medewerkers van de bedrijven actief op Schiphol is het werk op de luchthaven een grote onzekere factor in hun bestaan, terwijl ze in feite juist heel trots zijn op hun werk. Dit lijkt niet meer op ons Schiphol. We eisen van Schiphol, de overheid en bedrijven een luchthaven waar kwaliteit, zekerheid en veiligheid centraal staan. Voor ons en voor de passagiers. Waar we gewoon ons vak goed kunnen uitoefenen voor een eerlijk loon onder gezonde omstandigheden. De race naar beneden moet en zal worden gestopt.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner