Fors minder overvallen op taxi’s

De mogelijkheid van pinbetaling en camera’s leiden ertoe dat er tegenwoordig veel minder overvallen op taxi’s plaatsvinden dan voorheen. Dat meldt taxivakblad Taxipro. In 2009 werden nog 91 overvallen gepleegd; afgelopen jaar nog ‘maar’ twaalf.Het aantal overvallen op taxi’s in Nederland is volgens het vakblad in zes jaar tijd maar liefst 87 procent gedaald. De daling zette zich vooral het afgelopen jaar flink door. Er waren toen 52 procent minder overvallen dan in 2014, terwijl het totale aantal overvallen in Nederland vorig jaar met slechts 2 procent afnam. Uit de overvalcijfers die TaxiPro.nl opgevraagd heeft bij de politie, blijkt dat het aantal overvallen op taxi’s de afgelopen zes jaar structureel flink afnam. Een belangrijke oorzaak is mogelijk de toename van het aantal pin-apparaten in taxi’s, waardoor de potentiële buit flink afneemt. Ook de toename van het aantal veiligheidcamera’s in taxi’s zal van invloed zijn. Verder zou de samenwerking van de taxisector met de politie in de afgelopen jaren een positieve rol hebben gespeeld. “Die samenwerking heeft destijds bestaan uit kennismaking met de operationeel specialist overvallen van de politie en een deelname aan ‘de Week van de Veiligheid'”, vertelt Hubert Andela, secretaris KNV Taxi aan Taxipro. “Wij hebben destijds aan de politie gevraagd om in alle grote steden een convenant af te sluiten tussen de politie, het Openbaar Ministerie en de taxisector, zoals dat ooit in Rotterdam is gedaan.”
De samenwerking houdt volgens het vakblad in dat de sector belooft oren en ogen te zijn van de politie en een voorziening in de taxi’s te maken waarmee chauffeurs razendsnel de centrale kunnen waarschuwen in geval van nood. De Rotterdamse politie behandelt een noodoproep vanuit een taxi als een noodoproep van een collega bij de politie, dus met de hoogste prioriteit.
De Rotterdamse Taxicentrale RTC onderscheidt zich volgens Taxipro al jaren op het gebied van veiligheid. Zo is er sinds 2003 cameratoezicht, waarvan sinds twee jaar bewegende beelden met geluid worden doorgestuurd. Ook tekende de centrale in 2004 een convenant met de gemeente Rotterdam (destijds nog met burgemeester Opstelten), justitie en politie, waarin de rolverdeling bij gewelddelicten is vastgelegd. Op die manier wil men de veiligheid voor taxichauffeurs vergroten en indien nodig professionele nazorg verlenen. Verder stelde RTC jaren geleden een Calamiteiten Team in, dat bestaat uit speciaal opgeleide chauffeurs. Ook investeert RTC in weerbaarheid- en anti-agressietrainingen voor zijn chauffeurs.

Deel dit artikel via: