Forse kritiek op beleid Nationale Politie

De politie laat het ‘platteland’ links liggen. Dat schrijven de twaalf Commissarissen van de Koning in het uiterst kritische rapport ‘Vanaf de zijlijn bekeken‘ over het beleid van de Nationale Politie. Buiten de grote steden hebben criminelen vrij spel en zit er voor burgemeesters weinig anders op dan een deel van het politiewerk door BOA’s en beveiligers te laten doen.

De provinciale bestuurders noemen het platteland het ‘Luilekkerland voor criminelen’. Als de politie al op een melding reageert, duurt het niet zelden langer dan een half uur voordat zij ter plaatse is. Daarom doe je er volgens de Commissarissen als crimineel verstandig aan om naar landelijke gebieden te gaan. Daar ontbreekt niet alleen het blauw op straat, maar is er ook onvoldoende recherchecapaciteit en wordt een functionerende waterpolitie gemist.

Vrij spel
Criminelen hebben volgens de bestuurders bijvoorbeeld vrij spel in vakantieparken, waar uitbuiting en illegale prostitutie worden bedreven. Intussen worden agenten die er zijn vooral ingezet voor acties in de grote steden. Dat is sinds de vorming van de nationale politie een stuk makkelijker geworden, omdat burgemeesters van kleine gemeenten hier nauwelijks nog een stem in hebben. Op het platteland komt de politie alleen nog voor opvolging van noodoproepen. Preventieve surveillances behoren volgens de Commissarissen tot het verleden. Daarvoor moeten burgemeesters nu een beroep doen op BOA’s of particuliere beveiligers.
Ook op het water zou nauwelijks toezicht zijn, waardoor georganiseerde criminaliteit in jachthavens geen strobreed in de weg wordt gelegd. De politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie willen niet inhoudelijk reageren op het rapport, maar zeggen wel met de Commissarissen in gesprek te gaan.

Gedeeld

Geef een antwoord