40 procent Nederlanders te maken met bankpasfraude

Maar liefst vier op de tien Nederlanders heeft in de afgelopen twee jaar te maken gehad met bankpas- of creditcardfraude. Dat blijkt uit een enquête van de Geldgids, die uitgegeven wordt door de Consumentenbond.

Bij ruim een derde van de slachtoffers is daadwerkelijk geld gestolen of hebben criminelen dat geprobeerd. Bijna 30 procent van de gedupeerde slachtoffers werd door de bank niet of slechts gedeeltelijk gecompenseerd. Van wie een schadevergoeding vroeg, is bijna 13 procent ronduit ontevreden over de schadeafhandeling. Dat laat een representatieve enquête van de Geldgids onder duizend consumenten zien. Veel van hen kregen het gevoel dat zij door de bank als schuldige werden behandeld in plaats van als slachtoffer. De schade bedroeg bij negen van de tien slachtoffers minder dan duizend euro. De meest voorkomende vormen van fraude zijn phishing (18 procent) en criminelen die proberen consumenten hun pinpas op te laten sturen (14 procent). In de Geldgids van juni 2016 staan de meest voorkomende criminele trucs en hoe consumenten deze kunnen voorkomen.

Nalatig
Als een pinpas of creditcard wordt gestolen is het volgens de Geldgids belangrijk om dit meteen bij de bank te melden en de pas te (laten) blokkeren. Bij creditcards hangt het van de aanbieder af óf er een eigen risico geldt. Bij bankpassen is het eigen risico maximaal 150 euro. De bank vergoedt de rest als de rekeninghouder zich aan de uniforme veiligheidsregels heeft gehouden, maar een op de vijf Nederlanders blijkt niet op de hoogte te zijn van deze regels. Banken die weigeren schade uit te keren, moeten kunnen bewijzen dat de pashouder ‘grof nalatig’ is geweest. De Consumentenbond adviseert leden om zich er niet meteen bij neer te leggen als een bank de schade niet vergoedt.

Gedeeld

One thought on “40 procent Nederlanders te maken met bankpasfraude”

  1. 40 procent van alle Nederlandse bankpas houders in 2 jaar????? Dat moet de meest actieve frauduleuze bende zijn van de afgelopen decennia. 🙂 Ik vermoed toch echt ergens een rekenfout. De slotenman.

Geef een reactie