80.000 pogingen tot fraude offici?le documenten

Er worden steeds meer paspoorten en identiteitskaarten als vermist of gestolen opgegeven. Bij banken, postkantoren en notariaten werd vorig jaar 80.000 keer geprobeerd te frauderen met offici?le documenten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in de eerste helft van dit jaar 111.000 reisdocumenten vermist of gestolen.

De afgelopen jaren zijn de cijfers van verlies en diefstal telkens gestegen. In 2002 verdwenen in totaal 143.000 reisdocumenten, in 2003 waren het er 150.000 en in vorig jaar 162.000.

Sinds de invoering van de identificatieplicht zijn meer documenten in omloop. Daarnaast hebben sinds vorig jaar banken, notariaten, postkantoren en belastingkantoren meer mogelijkheden geknoei met paspoorten te controleren. Tot fraude wordt ook gerekend het gebruik van verlopen papieren en rijbewijzen waarvan de houder ontzegging van de rijbevoegdheid heeft.

Volgens een rapport van de Koninklijke Marechaussee uit 2003 wordt in het criminele circuit soms duizenden euro?s betaald voor een paspoort. Na vervalsing vervult het document vaak een sleutelrol bij illegale grensoverschrijding, illegale arbeid, fraude met creditcards, uitkeringsfraude en andere vormen van criminaliteit. Uit een analyse van de marechaussee bleek dat in drie jaar 1027 personen vier tot dertien maal aangifte hadden gedaan van vermissing of diefstal van hun paspoort. Om de zogeheten identiteitsfraude tegen te gaan, worden de personen die meerdere keren hun paspoort als vermist of gestolen opgeven nu beter geregistreerd aldus de Volkskrant.

Gedeeld

Geef een reactie