Bedenker Criminee! verdacht van fraude

De bedenker van succesvolle beveiligingsinitiatieven bij de politie, zoals Criminee! en SecureLane, blijkt geschorst te zijn. Commissaris Peter van den E. wordt verdacht van fraude bij de aanschaf van bewakingscamera’s en andere technische beveiligingssystemen.

Commissaris van politie Peter van den E. uit Eindhoven was als programmaleider ‘sensing’ bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor de inzet en aanschaf van waarnemingsapparatuur zoals camera’s, microfoons en andere technische hulpmiddelen, zo meldt NRC. Het onderzoek naar hem is volgens de krant de derde grote corruptiezaak bij de Nationale Politie binnen een jaar.

Verdienstelijk
Van den E. is vijf maanden geleden geschorst, maar dat werd geheim gehouden. In de tussentijd heeft de Rijksrecherche huiszoekingen verricht en telefoons afgeluisterd. De commissaris is nog niet aangehouden. Dat zou volgens bronnen van NRC in oktober gaan gebeuren. De belangrijkste beschuldiging is persoonlijk profijt van bestellingen die door de politie bij bedrijven zijn geplaatst.
De situatie is spijtig, want Van den E. heeft zich de afgelopen dertien jaar bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de publiek-private samenwerking tussen politie en bedrijven. Onder de naam Criminee! richtte hij het Regionale Platform Criminaliteitsbeheersing in Noord-Brabant op, voor gezamenlijke bestrijding van criminaliteit op met name bedrijventerreinen. Ook adviseerde hij minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie over ontwikkelingen op het gebied van sensing. Verder was hij initiatiefnemer van SecureLane, voor beveiliging van parkeerplaatsen langs snelweg, zodat vrachtwagenchauffeurs daar veilig kunnen overnachten.

Gedeeld

Geef een reactie