Bedrijven zwaar de dupe door ID-fraudeurs

RTLZ waarschuwde woensdag met een reportage voor een nieuwe vorm van oplichting, waardoor meerdere bedrijven voor enorme bedragen het schip zijn ingegaan. De ID-fraude was zo slim, dat gebruikelijke controlemechanismen faalden.

De fraudeurs zijn nog altijd actief, ondanks dat inmiddels invallen en aanhoudingen hebben plaatsgevonden. Zij gaan als volgt te werk: iemand doet zich voor als vertegenwoordiger van een groot Frans bedrijf, bijvoorbeeld een supermarktketen, en bestelt voor miljoenen euro’s aan goederen. Alles lijkt te kloppen, ondervond de Nederlandse wijnhandelaar Delta Wines toen er een order van ruim een ton binnen kwam van de Franse supermarktketen Simply Market. De oplichter gebruikte namen van mensen die echt bij het Franse winkelconcern werken. Deze staan op de website van het bedrijf en zijn terug te vinden op LinkedIn. Ook de e-mailadressen klopten, met als enige verschil dat zij op .com en niet op .fr eindigden. De wijnhandelaar wilde vooruit betaald krijgen, maar dan zou de deal niet doorgaan. Iets vergelijkbaars overkwam het bedrijf Smith-Holland, dat voor 70.000 euro aan airconditioners zag verdwijnen richting een zogenaamde klant uit Frankrijk. Ook in andere landen werden bedrijven de dupe, waarbij de schade soms opliep tot 750.000 euro.

Nog steeds actief
Een 26-jarige Brit, Timothy R., schijnt het brein te zijn achter de bende, waarvan ook Fransen en mogelijk Nigerianen deel uitmaken. Hij werd opgepakt tijdens een inval in loodsen in de Zuid-Engelse dorpen Horsmonden en Brenchley. Daarin werden tienduizenden flessen wijn, flatscreentelevisies, airconditioners en marmeren tegels aangetroffen. Deze kwamen van minstens 21 leveranciers. De politie waarschuwt dat het netwerk nog steeds actief is. Zelfs bij eerdere slachtoffers komen nog orders binnen.

Gedeeld

Geef een reactie