Bekende domeinnamen misbruikt voor cybercrime

Wie denkt de websites van locale politieke partijen te bezoeken, loopt een redelijke kans terecht te komen bij een voordelige webwinkel. Schijn bedriegt echter. De webwinkels zijn bedoeld om klanten geld en gegevens afhandig te maken, meldt De Telegraaf.

De VVD in Druten, Naarden en Valkenburg lijkt een handeltje in Italiaanse damessandalen te zijn begonnen en wie de website van de PvdA in Alphen bezoekt, krijgt portemonnees van het merk Diesel aangeboden.

Op de markt
Volgens De Telegraaf gaat het om domeinnamen die aanvankelijk legitiem werden gebruikt, maar die op een gegeven moment niet langer werden verlengd en daarom vrij op de markt kwamen. Internetcriminelen kopen ze op om er webwinkels op te zetten die alleen bedoeld zijn om mensen op te lichten, aldus Marc Noët van internetbedrijf Dataprovider. Het is volgens hem een slimme manier om creditcard-gegevens te ontfutselen. Hij adviseert organisaties daarom om domeinnamen niet te laten verlopen, maar deze voor de komende 100 jaar te registreren, wat slechts enkele tientjes hoeft te kosten.
Onder de gekaapte domeinnamen bevinden zich brandweernoordwijk.nl, brandweerleiden.nl, vereniging-voor-rechtshulp.nl, aed-hulpverlener.nl en deurbeleidamsterdam.nl. Een compleet overzicht is te vinden op de website van De Telegraaf.

Gedeeld

Geef een antwoord