CEO-fraude ook in Nederland

De Fraudehelpdesk waarschuwde ondernemingen een tijd geleden al voor CEO-fraude. Daarbij speelt de CEO, de hoogste baas, van het bedrijf nietsvermoedend een prominente rol.

EuropolDat CEO-fraude lukt, komt doordat de criminelen geraffineerd te werk gaan. Ze doen vaak uitgebreid onderzoek en weten precies wie ze moeten hebben en wanneer. Handtekeningen van de CEO worden nagemaakt, zegt Peter Depuydt van Europol.

Bij CEO-fraude ontvangt een medewerker op de financiële administratie een e-mail van de CEO. De medewerker wordt opgedragen om een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van de gegevens kan een advocatenkantoor gebeld worden. Dit kantoor zit echter ook in het complot.

De administrateur werkt meestal bij een dochteronderneming en de CEO en hij kennen elkaar niet persoonlijk. Omdat de afstand tussen beiden zo groot is, durft de medewerker vaak niet na te gaan of het wel klopt. In Frankrijk is deze vorm van fraude al jaren een plaag in het bedrijfsleven. De FBI becijferde dat vorig jaar in de Verenigde Staten zeker 1,2 miljard dollar is buitgemaakt met dit soort roofpogingen.

Bedrijven komen er niet graag mee naar buiten. Het is geen reclame om te zeggen: ik ben voor een flink bedrag opgelicht. Dat maakt het lastig, zegt Depuydt. Hij hoopt dat het taboe dat op deze vorm van fraude ligt, verdwijnt.

Aanbevolen wordt om dit bericht binnen ondernemingen onder de aandacht te brengen van in ieder geval de financiële en ICT-afdelingen, als ook leidinggevenden met tekenbevoegdheid. Het is een maatschappelijk probleem. In Frankrijk hebben twee medewerkers die er zijn ingestonken zelfmoord gepleegd. Depuydt pleit er voor de fraude in Nederland bespreekbaar te maken.

Gedeeld

Geef een reactie