FIOD-ECD en FBI onderzoeken grootschalige internetpiraterij

In het kader van een wereldwijde operatie tegen internetpiraterij heeft de FIOD-ECD huiszoekingen en aanhoudingen verricht en computers in beslag genomen. Een groot aantal distributienetwerken van films, mp3’s en software zouden zijn opgerold met hulp van de FBI.


Woensdag zijn onder de naam ‘Operation Site Down’ meer dan 90 doorzoekingen geweest in 11 landen, waaronder Nederland. De opsporingsdienst van de Belastingdienst, FIOD-ECD, is in actie gekomen in Wageningen, Amersfoort en Zeeland en heeft drie verdachten opgepakt en tien computers in beslag genomen. De verdachten zijn inmiddels weer vrij. Ook in de VS, Canada, Isra?l, Frankrijk, Belgi?, Denemarken, Groot-Brittanni?, Duitsland, Portugal en Australi? zijn huiszoekingen verricht.

De wereldwijde actie is gehouden op initiatief van de FBI, die middels een infiltrant een deel van de de warez scene in kaart wist te brengen. Een groot aantal distributiegroepen zijn getroffen door de operatie, volgens de FBI, waaronder Vengeance, TDA en Centropy. Het is duidelijk dat de autoriteiten en de entertainmentindustrie de piraterij bij de wortel proberen aan te pakken. De ftp-servers van de warez-groepen vormen vaak het begin van de massale verspreiding van de laatste films, muziek en sofware.

Gedeeld

Geef een reactie