Hoffmann presenteert fraudestatistieken

Onderzoeks- en adviesbureau Hoffmann presenteert de laatste statistieken, die samengesteld zijn op basis van bevindingen van de onderzoekers in het veld. Vrouwen en jongeren blijken vaker te frauderen en veelal omdat ‘de gelegenheid de dief maakt’.

Het afgelopen jaar zagen de onderzoekers van Hoffmann het percentage vrouwelijke fraudeurs stijgen van 27 naar 31. De stijging komt vooral omdat meer onderzoek in de zorgsector plaatsvindt, waar naar verhouding meer vrouwen werken, maar ook per sector neemt het aantal vrouwelijke verdachten toe.
Ook het aantal jonge daders nam toe. Dat steeg van 6 naar 11 procent. Toch is de verdachte nog steeds in 20 procent van de gevallen lid van de directie of het management. In 97 procent van de gevallen zijn fraudeurs niet gescreend bij indiensttreding en bij 25 procent van de zaken leidt de ontdekking niet tot ontslag.

Bedreigingen
Hoffmann constateert ook een toename van het aantal bedreigingen tegen personen. In 2016 waren er veertig van dergelijke zaken. In de helft van de gevallen kwam de bedreiging uit het criminele milieu. Maar ook gebeurt het dat collega’s elkaar bedreigen.
Ook thuis is het niet altijd veilig. Het aantal roofovervallen aan huis neemt toe, waarbij ernstige bedreigingen en zelfs mishandelingen plaatsvinden.

Cybercrime
Het recherchebureau doet ook altijd onderzoek naar cybercrime. De verwachting is dat in 2020 de helft van alle misdaad uit cybercrime zal bestaan. Vooral cyberspionage neemt snel toe. Deels komt dat door slechte beveiliging. Bij bijna 60 procent van de klanten van Hoffmann was de e-mail-beveiliging niet goed ingesteld en bij 98,4 procent gaat het mis met de afhandeling van schadelijke e-mails. Ondanks de adviezen verandert deze situatie nauwelijks. Ook zien de onderzoekers dat de techniek vaak wel in orde is, maar dat het heel makkelijk is om vertrouwelijke informatie aan medewerkers te ontfutselen. Awareness-trainingen helpen iets, maar zijn volgens Hoffmann niet genoeg. Organisaties moeten eerst achterhalen wat de oorzaken zijn van onveilig gedrag. Dan pas is gewenst gedrag te bevorderen.

Diefstal
Op het gebied van traditionele criminaliteit is er een toename van diefstal van goederen. In de voorgaande jaren werd nog voornamelijk geld gestolen. In de zorg verdwijnen veel medicijnen, vaak voor eigen gebruik. Nieuw is CEO-fraude. Criminelen doen zich voor als de directeur van een bedrijf om medewerkers met spoed geld over te laten maken. Omdat veel bekendheid gegeven wordt aan dit soort methodes, veranderen criminelen hun strategie voortdurend. Ook zullen volgens Hoffmann oude fraudemethodes een come back maken, omdat die nog steeds goed blijken te werken.

Gedeeld

Geef een reactie