Veel aanrijdingen om verzekering op te lichten

Jaarlijks worden duizenden aanrijdingen mogelijk expres veroorzaakt door automobilisten om verzekeringsgeld op te strijken. Dat stelt Wouter Verkerk, directeur van het Verzekeringsbureau Bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV), in De Telegraaf.
Vaak gebeuren dergelijke aanrijdingen met auto’s waar al schade aan zit, zegt Verkerk. “Het is een vorm van criminaliteit waar we heel moeilijk de vinger achter kunnen krijgen, maar duidelijk is dat het aantal fraudegevallen ook het afgelopen jaar weer fors is gestegen met circa 35 procent. En dan nog zien we maar het topje van de ijsberg.” In Groot-Brittannië zouden zelfs bendes zich met deze praktijken bezighouden. Het vermoeden bestaat dat dit ook in Nederland gebeurt. Slachtoffers zijn veelal ouderen, vrouwen en jonge, onervaren bestuurders.

Intimidatie
De criminelen houden er harde methodes op na. Zij gaan voor het slachtoffer rijden en trappen ineens zonder reden op de rem. Soms nemen ze er genoegen mee als de verzekering de op deze wijze ontstane schade betaald, maar het gebeurt ook dat ze direct geld willen en het slachtoffer onder bedreiging geld laten pinnen.
Verkerk raadt slachtoffers aan om in dergelijke gevallen altijd direct de politie te waarschuwen en niet te betalen. “Noteer het kenteken en maak zo mogelijk foto’s.” Het Verbond van Verzekeraars schat dat er op deze wijze voor zo’n 20 miljoen per jaar aan fraude wordt gepleegd. Niet alleen door de veroorzakers van de aanrijdingen, maar ook door garagehouders, die de schades veel te hoog taxeren.

Gedeeld

Geef een reactie