Witwaspraktijken blijven vaak onbestraft

Bedrijven die Nederlandse criminelen helpen bij het via belastingparadijzen witwassen van met misdaad verdiend geld, worden vrijwel nooit vervolgd, terwijl dat wel kan. Dit zegt oud-FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld in een interview in De Telegraaf.

Volgens woordvoerder Marieke van der Molen van het Openbaar Ministerie is het voor het bewijzen van witwassen niet noodzakelijk om een eventuele gebruikte offshore-constructie te ontrafelen of te vervolgen. De focus van het Functioneel Parket ligt volgens haar op het afpakken van vermogen dat op legale wijze is verdiend.
In promotieonderzoek concludeert Van Koningsveld dat in een op de twee strafrechtelijke onderzoeken brievenbusfirma’s in het spel zijn. Die worden opgezet en beheerd door adviesbureaus en trustkantoren, maar die worden vrijwel nooit aangepakt.

Van Koningsveld zegt steun te vinden voor zijn onderzoek in de recentelijk onthulde Panama Papers. “Ook daar zag je dat de spil in het schandaal, advieskantoor Mossack Fonseca, dertig jaar lang zijn gang kon gaan zonder ooit in problemen te komen met justitie”, zegt hij in De Telegraaf. De FIOD wil volgens de krant niet inhoudelijk reageren. “Het is niet aan ons om te beslissen of er vervolgd wordt of niet”, zegt een woordvoerder als reactie. Het OM zegt wel in gesprek te zijn met Van Koningsveld over hoe zijn bevindingen kunnen bijdragen aan meer zicht op criminaliteit.

Gedeeld

Geef een reactie