Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Advancis

ASSA ABLOY

Seagate

MPL

Ajax Systems

CSL

Alphatronics

Eizo

SMC Alarmcentrale

Top Security

G4S

ASIS

i-Pro

Kiwa

Nenova

Crown Security Services

ADI

Secusoft

2N

Genetec

Service Centrale Nederland

ARAS

Trigion

HID

SmartCell

Akuvox

GFT

SOBA

NetworxConnect

Add Secure

NIBHV

Hikvision

Explicate

RoSecure

CDVI

VVNL

IDIS

Regio Control Veldt

Connect Security

Dahua

Uniview

Eagle Eye Networks

HD Security

Brivo

Nimo Dog Security

VAIBS

OSEC

JMB Groep

Optex

Multiwacht

Centurion

Alarm Meldnet

Unii

Boon Edam

Milestone

Masset Solutions

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Bydemes

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Paraat

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

CardAccess

SmartSD

Securitas

VBN

EAL

VEB

Seris

VideoGuard

Nimo Drone Security

Dero Security Products

20face

Lobeco

Paxton

Gold-IP

Sequrix

De Beveiligingsjurist

Koninklijke Oosterberg

G4S ontzorgt NS met compleet programma BHV-trainingen

10 november 2019
Redactie
12:14

Elke dag gebruiken meer dan een miljoen mensen de trein. Om de veiligheid van al die mensen te waarborgen, traint G4S in opdracht van NS alle operationeel medewerkers en een deel van het kantoorpersoneel in bedrijfshulpverlening (BHV). Jaarlijks gaat het om zo’n 10.000 spoorwegmedewerkers.

Na een intensief aanbestedingstraject koos NS voor G4S als partner in opleiden. Tot grote tevredenheid van NS: “G4S heeft laten zien dat ze het aankunnen: de omvang van de opdracht, de planning én de complexiteit van NS als organisatie. Dat is niet niks!”
Het NS Leercentrum in Amersfoort regelt – onder andere – alle BHV opleidingen, bestaande uit EHBO en BOC (Brandbestrijding, Ontruiming & Communicatie bij calamiteiten) voor medewerkers van NS. Dat gebeurt voornamelijk in het eigen trainingscentrum, maar er zijn ook vier ‘trefpunten’ in het land waar trainingen worden gegeven. “De grootste uitdaging voor ons is het plannen van alle opleidingen”, zegt Jacqueline van der Laan, coördinator BHV-opleidingen bij NS. “Het gaat om zoveel mensen dat dit een forse opgave is.”

Inhoud varieert
Wij bepalen zelf de leerdoelen”, vervolgt haar collega, opleidingsmanager Marisha de Jong. “G4S stelt vervolgens de lesprogramma’s op.” Om zo goed mogelijk in beeld te brengen waar de verschillende doelgroepen binnen het medewerkersbestand behoefte aan hebben, heeft een opleidingsadviseur van G4S een tijd lang meegelopen met de verschillende medewerkers. “De inhoud van de lesprogramma’s varieert per doelgroep en is afgestemd op je functie”, zegt De Jong. “Naast EHBO en BOC zijn ook Kleine Blusmiddelen, Ploegleider of Ontruimingsleider (voor stationmedewerkers) onderdeel van de BHV opleiding. Sommige medewerkers krijgen nog een aanvullende instructie op hun eigen locatie: het station waar zij werken. De opleidingen vinden we erg belangrijk, want als je ze niet haalt mag je niet aan de slag.”

Maatwerk
Ontzorging is het sleutelwoord in de beslissing van NS om met G4S te gaan werken. “Hiervoor werkten we voor de brandveiligheidstrainingen met een vaste leverancier, maar voor de EHBO opleidingen met een pool van zelfstandige EHBO-instructeurs en lotussen, die we stuk voor stuk moesten inhuren en aansturen. Toen we moesten aanbesteden, besloten we om de brandveiligheidstrainingen én de EHBO mee te nemen in de aanbesteding. We vroegen inschrijvers om met maatwerk per doelgroep te komen: voor kantoormedewerkers, werkplaatsmedewerkers, conducteurs, machinisten, stationsmedewerkers en retailmedewerkers. Daarnaast speelde de geboden capaciteit een rol, de overgang in de dienstverlening en natuurlijk de prijs. G4S heeft de aanbesteding gewonnen, en daar ben ik blij mee.”

Ontzorgd
“Onze verwachting was dat we ontzorgd zouden worden en die verwachting heeft G4S waargemaakt”, vervolgt Van der Laan. “Natuurlijk zijn er in een overgangsperiode dingen waaraan je moet wennen, maar G4S doet het goed. We hoeven alleen nog maar een planning aan te leveren en G4S doet de rest. Daarvoor hebben ze een ‘dedicated’ team samengesteld, dat aan onze eisen en wensen voldoet. Onderdeel daarvan was ook dat G4S alleen nog maar werkt met instructeurs die onze organisatie kennen en weten hoe wij het willen hebben. Om hier goed te kunnen functioneren moet je een bepaald niveau hebben, in uniform komen, onze omgangsvormen kennen en onze taal spreken. G4S heeft dat goed aangevoeld en opgepakt. Bovendien leveren zij maat-werk en kennen ze onze doelgroepen. Bij een training moet je namelijk wel levensechte en relevante casussen aandragen, die herkenbaar zijn voor de doelgroep, anders sla je de plank mis.”

Goed contact
Samen met G4S hebben we veel tijd besteed aan de juiste samenstelling van het maatwerk en het bepalen van de casussen, dat loopt heel goed”, vindt Van der Laan. “Ik ben heel tevreden over G4S, ze steken veel energie in goed contact met ons. Ik kan de accountmanager altijd mailen of bellen, en alle opmerkingen, hoe klein ook, worden serieus genomen en professioneel opgevolgd. G4S heeft laten zien dat ze het aankunnen: de omvang van de opdracht, de planning én de complexiteit van NS als organisatie. Dat is niet niks!”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner